Йълдъз Ибрахимова се завръща с нов албум

|
За огромна радост на феновете и джаз публиката у нас, Йълдъз Ибрахимова се завръща с нов албум, озаглавен „Back To My Love”. На 12 октомври джаз дивата представи част от новата продукция на живо в Sofia Live Club заедно с невероятните музиканти Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов – Еко (контрабас) и, както се оказа, вече професор Христо Йоцов (ударни).
Публиката имаше удоволствието да чуе премиерно съвсем новите разработки на джазмените на легендарни джаз стандарти като „How Long Has This Going On”, “It`s Only A Paper Moon”, “Black Coffee”, “Night In Tunisia” и “It Don`t Mean A Thing”. След последното изпълнение гостите аплодираха толкова бурно и на крака Йълдъз и музикантите, че те се върнаха за бис с “I Got It Bad”.

Президентът Георги Първанов изпрати тържествена кошница с цветя за певицата, поздравиха я с цветя и представители на евродепутат Фелиз Хюсменова. Министърът на културата Вежди Рашидов лично дойде на изключителното събитие. Гости бяха още шефът на НДК Христо Друмев, Минко Герджиков, младата звезда Маги Джанаварова, както и техните колеги от различни издания на Мюзик Айдъл – Тео Койчинов, Русина и Ели Раданова. Много музикални журналисти също поздравиха гранд дамата на джаза у нас. За прекрасната атмосфера в клуба и класното настроение на разкошния мини джаз концерт се погрижиха и вината с марка Katarzyna.

Йълдъз посвети вечерта и албума на паметта на съпруга си, известния турски политик Али Динчер.
 

„Back To My Love”

След няколкогодишно мълчание (последната продукция на певицата беше сборният двоен албум „30 години на сцената”, 2006), джаз примата ни е готова с най-новия си проект, в който дава почит към своята първа любов: класическия вокален джаз от началото и средата на миналия век. „Back To My Love” събира 14 от най-големите образци на световното музикално наследство като "It Don`t Mean A Thing" и "I Got It Bad" на Дюк Елингтън, "I Loves You Porgy" на Ира и Джордж Гершуин, "Night In Tunisia" на Дизи Гилеспи, "Got Bless The Сhild" на Били Холидей, "Black Coffee", "Route 66" и други.

„Джазът за мен е музиката на свободния дух, песните, които избрах за този албум са песни, някои от които съм пяла в ученическите си години, в музикалното училище и Консерваторията…Това е музика, създадена с любов, от която имаме особена необходимост ние, съвременните хора, заобиколени от технически чудеса, забравяйки за чистото и вечно чуство – любовта!” – казва Йълдъз Ибрахимова за новия си проект.

„Back To My Love” e албум с особена стойност за певицата, тъй като това е първият проект, създаден от нея след смъртта на съпруга й Али Динчер. Йълдъз и Али се запознават по време на неин концерт в Анкара, в който певицата изпълнява някои от любимите си джаз стандарти. Йълдъз посвещава албума на паметта и любовта си към Али.

За записите на албума към Йълдъз се присъединяват някои от най-популярните и утвърдени български джаз музиканти – Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов – Еко (бас, контрабас) и Христо Йоцов (барабани, перкусии). Албумът е записан и мастериран за по-малко от месец в студиото на Христо Йоцов през лятото на 2008 година.

Йълдъз и останалите трима музиканти заедно подбират песните за албума, като това се оказва едва ли не най-трудната задача. Всеки има своя любим „списък” от джаз стандарти, а количеството песни далеч надхвърля съдържанието на единичен албум. Ето защо, „Back To My Love” може да се окаже само първата част от трибюта към златната ера на джаза, който Йълдъз и великолeпното трио от музиканти с нея отдават. В „Back To My Love” Живко Петров, Еко и Христо Йоцов предлагат своя прочит на тези незабравими класики с новите аранжименти, които създават.

Тази година е наистина едно от върховите постижения в кариерата на певицата. Йълдъз беше голямата звезда в последната вечер на международния джаз фестивал в Ниш. Фестивалният комитет награди Йълдъз Ибрахимова с почетна награда за изключителен принос в развитието на джаза, както и с награда за най-добра промоция на джаз за 2009. Джаз дивата се представи с пъстра програма от класически джаз – през Бах, Моцарт до Гершуин и Дюк Елингтън, балканска музика и накрая цигански романси. Йълдъз беше поканила да се присъединят към нея известни български и турски музиканти. Публиката в Ниш познава и обича Йълдъз още най-първото издание на феста – през вече далечната 1981. След това певицата е приемала покани за участие поне още пет пъти там.


Албумът на Йълдъз Ибрахимова „Back To My Love” е на музикалния пазар от Вирджиния Рекърдс с медийната подкрепа на Jazz FM и TV7.
 
Back To My Love - Съдържание:

1. It Don`t Mean A Thing (If It Ain`t Got That Swing)
Музика: Duke Ellington, Текст: Irving Mills
2. How Long Has This Been Going On
Музика: George Gershwin, Текст: Ira Gershwin
3. God Bless The Child
Музика и текст: Arthur Herzog, Jr; Billie Holiday
4. What Game Shall We Play Today
Музика: Chick Corea, Текст: Neville Potter
5. Black Coffee
Музика и текст: Sonny Burke; Paul Francis Webster
6. Solitude
Музика и текст: Duke Ellington; Eddie De Lange; Irving Mills
7. I Got It Bad And That Ain`t Good
Музика: Duke Ellington, Текст: Paul Francis Webster
8. Midnight Sun
Музика: Sonny Burke; Lionel Hampton, Текст: John Mercer
9. Night In Tunisia
Музика: John Gillespie; Frank Paparelli; Jon Hendricks
10. It`s Only A Paper Moon
Музика: Harold Arlen, Текст: E. Y. Harburg; Billy Rose
11. Lullaby Of Birdland
Музика и текст: George David Weiss; George Shearing
12. One Note Samba
Музика и текст: Antonio Carlos Jobim; Newton Mendonca
13. I Loves You Porgy
Музика: George Gershwin, Текст: Ira Gershwin; Bose Du Heyward
14. Route 66
Музика и текст: Bobby Troup
 

По материали на Вирджиния рекърдсКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *