Кабаре от град на град – социална нощ на съвременния танцов театър

|
Международният спектакъл „Кабаре от град на град” представя в София разнообразието на европейското танцово изкуство. Артисти от България, Гърция, Обединено кралство и Хърватия ще покажат абстрактен съвременен танц, физически театър, танцова импровизация и музика на 24 февруари (петък) от 19,30 ч. в "Блендер Клуб" в подлеза на НДК срещу фонтаните.
Билетите се разпространяват в мрежата на Ивентим както и на входа на "Блендер Клуб" в деня на събитието.
Британски съвет и танцова компания „Хетероподи” представят един уникален спектакъл, който е под формата на танцово кабаре, но се различава от традиционния жанр. Моделът на кабарето се използва, за да се даде възможност на публиката за нетрадиционна среща с различни форми на съвременния танц. Програмата представя голямо разнообразие от европейско танцово изкуство и музика на живо. Артисти от България, Гърция, Обединено кралство и Хърватия ще покажат абстрактен съвременен танц, физически театър, танцова импровизация, музика на живо в атмосферата на клубния живот.
Звездата на спектакъла: Найджъл Чарнок
Обявен за национално богатство от съвета по изкуствата на Англия, наричан от критиката и пресата: Неповторим! Отцепник! Непоправимото лошо момче на физическия театър! В средата на 80-те години на 20-и век основава заедно с Лойд Нюсън компанията DV8 (Ди ви ейт физикъл тиътър), която революционизира и създава нови естетически и етически норми в правенето на физически театър.1995 уморен от успеха, медииния интерес, очакванията на публиката и запазената марка на DV8, Найджъл напуска и създава своя собствена компания.
През следващото десетилетие той създава серия от пет соло спектакли (HumanBeing - човешко същество, Hell Bent - неудържим, OriginalSin - първородния грях, Resurrection - възкръсване и Frank - Прям). Тези уникални сценични произведения в комбинация с изключителното сценично присъствие и изпълнение на Найджъл Чарнок, неповторимата комбинация от неговите таланти на певец, актьор, комик и танцьор, му носят световна слава и несекващ интерес и възторг на публика и критика. През 2000 българската публика, благодарение на Британски съвет, има удоволствието да види "Хюман бийн".
В периода 2003-05 той е артистичен директор на танцовата компания на Хелзинки, където само за две години поставя 6 големи продукции, за които световната преса пише: “Интелигентно, енергично и забавно... Чарнок умело смесва средствата на музиката, драмата и физическия театър в необуздан пенлив танцов коктейл, блестящ с интелигентност. За да можете да му се насладите, трябва да се освободите от всякакви предразсъдъци и да обичате суровия хумор. Не се препоръчва за сериозни и ограничени хора!”
Найджъл Чарнок непрестанно търси и развива нови форми, експерментира с различни медии. Той е поставял танцови спектакли в Обединеното кралство, Португалия, Финландия, Германия и др. Работил е за компании-икони за съвременния танц - "Ла ла ла Хюман степ" - Канада, компанията за интегриран танц "Кан Ду Ко", както и за "Стан уон денс" - Лондон, Дайвършънс - Уелс, и т.н. Поставял е хореографии за филми, режисирал е театрални постановки, правил е представления-инсталации, бил е хореограф на световните турнета и телевизионните изяви на британския дует "Пет шоп бойс".

Найджъл Чарнок ще изиграе своето експлозивно соло “Them There Eyes”, както и ще проведе 4-дневно работно ателие с български изпълнители, резултата от който ще бъде представено в програмата на “Кабаре от град на град”
Талантливият бългaрски танцьор и хореограф Милен Петров ще представи новото си соло "Част от мен", което е създадено специално за програмата на спектакъла. Галина Борисова – хореограф-мутант, както определя сама себе си, ще представи откъс от моноспектакъла си “Хуанита Хилдегард Бо”. За първи път заедно на една сцена ще танцуват хореографите Татяна Соколова и Росен Михайлов – познати на българските зрители със своята силна индивидуалност и стил, в техния дует “Празни сърдечни пространства”.
Янис Николаидис – Гърция и Николина Тодорова – България ще имат своята “Сляпа среща”. В основата на идеята за този импровизационен дует лежи елемента на изненада и провокацията от другия, непознатия. Двамата хореографи-изпълнители са имали само виртуален контакт чрез интернет срещи. Те ще се срещнат на живо за първи път по време на кабарето.
Маша Колар от Хърватско ще представи соло от “Кармен” на Бизе, хореография Стефан Тос.
Музикалният акцент на вечерта ще бъде акустична версия на песни на Джанис Джоплин в изпълнение на Роберта.
И всичко това гарнирано със специално подбран за събитието DJ set на DJ Андреа – резидент в Блендер клуб.
Представленията на кабарето са в резултат на успешния проект "Творчески сътрудничества" на Британски съвет, който се осъществява от Танцова компания “Хетероподи”–София, танцова агенция “Гринуич” (Greenwich Dance Agency) от Обединеното кралство, Хърватски институт за движение и танц – Загреб и “Full House Promotion” – Гърция.
Първото "Кабаре от град на град" беше представено в Младежкия тетаър в София през февруари 2010 г., след което гостува в Атина, Загреб и Лондон. Във всеки от градовете представленията бяха уникални с участието на различни артисти и сценични форми и бяха показани еднократно.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *