Каварна: Чакай и се надявай!

|
Да започнем с протоколната информация – всеки студент по радиожурналистика ще ни каже основното, редът на въпросите е без значение.
КАКВО? – Отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс “Каварненски прибой под Чиракмана”, посветен на красотата на този край и събитията в него.
КОГА? – на 17-ти и 18-ти юни, тази година.
КЪДЕ? – в Каварна, Камен бряг и Яйлата – знакови места по Северното ни Черноморие.
Жури в състав: литературният критик и историк Марин Кадиев, председател на СНБП, поетите Сашо Серафимов, член на СБП, и Георги Чобанов, член на СНБП, присъди следните награди:

Една първа за есе – на Драгни Драгнев за “Триптих за Дора Габе”.
Една втора за разказ – на Рачо Буров за “Морско танго”.
Една първа за поезия – на Генчо Златев за “Разговор с Каварна”.
Две втори за поезия – на Венета Драганова от Пловдив за “Море” и “Каварненско море” и Коста Ненов от Каварна – за “Когато мама си отива”.
Специалната награда – подпомагане издаването на книга, получи моя милост Александър Белчев за повестта “Ние самите” с тематика конфликт между поколенията, породен от модерните технологии, наркотиците и чумата на века – СПИН, като действието се развива на Камен бряг.

Безметежното настроение на участниците бе помрачено единствено от надгробните паметници на децата, загинали в прокълнатите бездни на Камен бряг – от Любов или за Любов, никой не успя да каже.
В литературното четене на наградените, пред възторжена публика, състояща се от самите тях и административните лица, взе участие и поетът Едвин Сугарев.
За значението на конкурса може да съдим и от факта, че фондацията на поета Димитър Шопов подари 100 (сто) книги от български автори на читалищата в региона.
Кметът на Каварна Цонко Цонев, под чийто патронаж се проведе събитието, бе забелязан в един от дните да отива на плаж. При сегашното състояние на отношенията изпълнителна власт – българска литература, това може да се приеме като достатъчна гаранция за второто издание на събитието догодина, но вече под мотото: “Чакай и се надявай!”
 

Александър Белчев, СловотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *