Каква е разликата между женския и мъжкия мозък?

|
Защо мозъкът на момичетата се развива две години по-рано в сравнение с този на момчетата? Защо основните интереси на неомъжените жени са свързани главно с намирането на партньор в любовта и изграждането на кариера? Защо стремежът на бременните дами към уютно семейно гнездо и подсигуряване на семейството е толкова силен? Отговорите на тези и на много други въпроси, свързани с психиката на нежния пол, дава изключително любопитният и информативен бестселър „Женският мозък”(ИК „Изток-Запад”) на д-р Луан Бризендайн.

През XIX в. учени стигнали до извода, че жените са с по-ограничени умствени възможности, тъй като мозъците им са с около 9% по-малки от тези на мъжете, дори и след като се изчислят пропорционално спрямо размера на тялото. Тогава все още не било известно, че всъщност мъжете и жените имат еднакъв брой мозъчни клетки – при жените клетките просто са по-нагъсто. Почти през целия ХХ в. изследователите възприемат жените като умалени мъже – не само неврологично, но и във всяко друго отношение. Единственият отличителен белег на дамите по това време са репродуктивните функции. Тази концепция става ядрото на погрешното разбиране за женската психология и физиология. Когато се задълбочим в разликите между мъжкия и женския мозък, разбираме какво прави жените жени, а мъжете – мъже.

В „Женският мозък” д-р Луан Бризендайн доказва, че хормоните наистина оказват огромно влияние върху живота на нежния пол. Бризендайн подплатява тези доказателства с научни факти от безброй статии и книги (строго научни и научнопопулярни) и случаите от собствената си практика като клиничен психолог. По един особено колоритен и забавен начин тя успява да проследи развитието на женския мозък от раждането, през тийнейджърските години, свалките, кариерата, бременността и семейния живот, менопаузата... а и след това. „Женският мозък” обаче не е само за жени, а може да служи като наръчник и на представителите на силния пол, които биха искали да вникнат поне за миг в женската психика и да разберат какво се върти в главите на техните половинки. Тайните са разкрити от истински професионалист: Бризендайн е доктор и психиатър, сертифициран от Американската комисия по психиатрия и неврология и Националната изпитна комисия по медицина. Тя е директор на „Клиника за женско настроение и хормони”. Работи като професор по клинична психиатрия в Калифорнийския университет, Сан Франциско, където е едновременно основател и директор на „Програма за сексуална медицина”.

*

Фройдисткият въпрос „Какво иска жената?” най-накрая е задоволен. Книгата на Луан Бризендайн е изключително полезна за всеки мъж, който иска да разбере жената загадка в своя живот.
Даниъл Голман, автор на „Емоционалната интелигентност”
 

По материали на "Изток-Запад"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *