Каквото направи Театър “Кредо”, все е хубаво

|
Тази година по цял свят се чества 200-годишнината от рождението на великия датски писател Ханс Кристиан Андерсен.
На 23 август като част от тази програма в Дания, град Орхус, се състоя световната премиера на “Каквото направи дядо...” – представление на театър “Кредо” по едноименната история „Каквото направи дядо, все е хубаво” на Андерсен. Българските зрители вече могат да гледат този спектакъл на сцената на Театър 199.
Театър “Кредо” е независима театрална формация, създадена през 1992 година в София от Нина Димитрова и Васил Василев –Зуека. Своя първи театрален сезон те откриват през 1992 година със спектакъла “Шинел” по Гогол, който слага началото на национална и международна известност на театъра.
За новата постановка пътеката към входа на театъра е застлана с бяла вата и в студената ноемврийска вечер наистина създава усещането, че стъпваш по сняг, като по този начин подготвя за атмосферата на сцената. Адаптацията на Юрий Дачев и Нина Димитрова премества историята от краткото датско лято в леденостудените снежни полета на северната зима. С метри обикновена бяла вата двамата актьори успяват да изобразят немислимо разнообразие от сцени, предмети и настроения. В уютната обстановка на залата нахлуват свирепите виелици и студът, но и онази особена зимна атмосфера на безбрежност, топлина, спокойствие и предколедно усещане за добрина и любов. Любов именно е ключовата дума в пиесата – небезизвестната приказка разказва историята на дядото, който заменил коня си за торба гнили ябълки и така си спечелил подигравките на всички търговци на пазара, които гледали само как да направят по-изгодна сделка и се възползвали от простодушието на стареца. Но той въобще не мислел за цената, а само за това как да зарадва бабичката си и как накрая ще получи една целувка от нея. Точно тази целувка свидетелства за дълбоката любов, от която са обзети и двамата и им помага да преодолеят всички изпитания на материалния живот. Пиесата има едно много простичко и изключително красиво послание, еднакво достъпно благодарение на великолепната актьорска игра както за възрастните, така и за децата. Изумителен е ритъмът на играта на Нина и Зуека, топлината, която се излъчва от сцената и след края на представлението едва ли остава някой, който да не се замисли за обикновените отношения в едно семейство, за обичта, за щастието да доставиш радост на другия.
Актьорите благодариха на Ларс Сийберг – Главен Секретар и артистичен Директор на Фондация „Ханс Кристиан Андерсен 2005” за идеята, поканата и подкрепата за създаването на спектакъла, както и на целия екип на Театър 199, направил възможна реализацията на постановката. Този спектакъл може да се гледа поради безброй много причини: заради думите на самия Андерсен, който казва: „Аз взимам една история за възрастни и я разказвам за деца, защото съм убеден, че тогава бащите и майките ще чуят приказката и ще се позамислят върху нея.” Или заради удоволствието наред с перфектната сценография и актьорска игра да се усети топлината и любовта в семейството на двамата актьори. Или заради думите на Нина: “Ние сме дълбоко убедени, че докато зрителят влиза през парадния вход по тържествената пътека към театъра, а актьорите влизат през задния вход, то театърът ще продължи да съществува”. Или заради наближаващите коледни празници, или заради почитта към творчеството на един от най-великите световни писатели. Каквато и да е причината да го гледате, “Каквото направи дядо...” гарантира час и половина удоволствие, зарежда с настроение за много дни напред и обявява, че в зимния ни, студен и озлобен свят все още е възможно любовта да побеждава. А какво по-хубаво от това?
Следващото представление е на първи декември - заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *