Как днешните бардове станаха… нашенци

|
На 31 март и 1 април 2006 г. в рамките на едно от големите културни събития за годината – Чудомировите празници в Казанлък (25 март - 1 април 2006 г.), се проведе Вторият национален фестивал “Днешните бардове”.
Това всъщност ознаменува и края на празниците, организирани всяка година от фондация “Чудомир” и Община Казанлък с основното спонсорство на финансово-застрахователната група “Алианц България Холдинг”.
През двата фестивални дни следобед в камерната зала на културен дом “Арсенал”, а вечер в просторния ресторант на хотел “Казанлък”, пред казанлъчани и гостите на града се представиха най-известните български поети с китара от цялата страна, чиито песни привличат все по-голям брой почитатели.
Фестивалът “Днешните бардове” се подкрепя от Радио “Вис виталис” – Казанлък, БНР, Националния център за музика и танц, Съюза на българските писатели, Съюза на артистите в България, Съюза на българските композитори, Съюза на българските и музикални и танцови дейци.
Самото ангажиране на тези културни институции само по себе си говори за мястото и ролята на уникалното бардовско изкуство в съвременната българска култура. В края на втория фестивален ден техни изтъкнати представители връчиха и награди на своите фаворити, сред които бяха Гинчо Павлов от Крумовград и София, Иво Георгиев от Кърджали, Красимир Първанов от Русе и София, Светла и Наско Стоянови от Бургас, Светослав Георгиев от Крумовград и София, Гриша Трифонов от Харманли и София, Светла Георгиева от София, която получи наградата на фондация “Чудомир”, връчена й лично от директора на фондацията Пеньо Терзиев.
Силно впечатлени от яркото присъствие на българските бардове и от тяхното въздействащо изкуство, верните им казанлъшки фенове единодушно решиха да ги обявят за “нашенци” – самородна художествена титла, която по Чудомировите мерки със сигурност тежи не по-малко от званието “почетен гражданин”.
 

Славимир Генчев, СловотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *