Как премина първото издание на фестивала “Шалом София”

|
Снимка - Мария КостадиноваПървото издание на еврейския фестивал "Шалом София" се проведе на 15 септември пред Националния дворец на културата. Организатори бяха организацията на евреите в България "Шалом", "JDC - България" и Столичната община. Идеята на "Шалом София" фест е да се превърне в традиция. В Унгария подобен фестивал се радва на голям интерес, а през изминалата година за първи път е осъществен в Румъния.
В България фестивалът се проведе един ден след края на най-важния пост в еврейския календар - Йом Кипур, с послание за приемственост и акцент на една световна, но не толкова позната в България култура.

Определено може да се каже, че провеждането му премина много успешно, интересната програма бе добре посетена - и то не само от евреи, каквато всъщност е й целта му. Пред НДК бяха изградени двадесетина палатки, всяка посветена на различна част от еврейската култура. Изградена бе шатра, посветена на знанието, както и на киното, където се прожектираха еврейски заглавия или такива, посветени на еврейския въпрос. Сред представените филми бе лентата на Джоел Фенделман  "Давид" за дете на имам от джамия в Бруклин, което се представя като Давид, вместо Дауд – рожденото му име, за да може да се впише в еврейската общност и да остане с новите си приятели; късометражния филм "Хромони" на Райна Атанасова, спечелил през 2011 г. наградата за анимация в рамките на "София филм фест" 2011. и др.

Други шатри бяха посветени на информация за синагогата, за литературата, предлагаше се еврейски тур, детски кът, танци и крав мага, шатра за фотографии на велики евреи, шатра, представяща Израел. Еврейското изкуство надничаше от изложба, подредена около отвора на фонтана, а освен да научи повече за празниците и обичаите на евреите, човек можеше да си купи ритуални съдове или амулети за здраве, късмет и закрила.

Статичността на подобен тип фестивали бе преодоляна с насърчаването публиката да взима участие в отделни дейности - като например да изтеглиш късметче със записана ценност, която да направиш на фестивала, преди да получиш печатче или месенето на Хала (традиционнен еврейски хляб) в което можеше да се включи и да опита да  меси всеки.

Снимка - Мария Костадинова

Снимка - Мария Костадинова

Предлагаха се, разбира се, различни традиционни гозби (сладки и соленки, на много прилични цени, много вкусни, всичките кашер). Важен кът бе този, посветен на приятелството, а сцената с изпълнения на живо, където се пееха традиционни песни, озвучаваше цялото пространство около НДК.

Снимка - Мария Костадинова

Чудесно впечатление правеха младите и много усмихнати хора, които помагаха на посетителите да се ориентират и разказваха подробности по различните теми. Много от предметите - тениски, пликчета за сладки и др. - бяха изрисувани на ръка. Карта с програма на цялото събитие се раздаваше навсякъде от деца, които обикаляха сред хората, а на всяка маса и шатра имаше оставено достатъчно количество. Не липсваха и поощрения за по-активните, събралите 7 или 15 печата от отделните шатри, които получаваха награди, а в една шатра при представяне на квитанция за закупена стока от фестивала получаваш възможност да изработиш собствено произведение на изкуството: тениска с надпис на иврит, рисувано стъкло и др.

Снимка - Мария Костадинова

Снимка - Мария Костадинова

В резултат освен приятното преживяване, докосването до еврейската култура и обогатяването с много нова и интересна информация, фестивалът предостави и еталон за провеждане на такъв тип събития, от който могат да се поучат много други подобни фестове.

Мария КостадиноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *