Как се изгражда нашият съзнателен мозък?

|

Корица на книгатаTрябва ли хората първо да изпитват емоции, за да могат да мислят? Показват ли едноклетъчните организми примитивни емоции, които са предтечите на преживяванията на болка и удоволствие? Невроученият Антонио Дамазио отговаря на тези въпроси, разкодирайки всички конвенционални категории на мозъка в книгата „Изграждане на съзнателния мозък“.


Съзнанието е може би най-яркият ни отличителен белег. То е феноменална особеност, която се изразява в притежаването на „ум“ (набор от мисловни способности), като мислещият е и изпълнител на собствената си житейска роля. Съзнанието е „Аз“, който изследва едновременно и вътрешния, и заобикалящия ни свят, винаги готов за действие универсален посредник. Съзнателността обаче не е просто будност – изграждането на съзнателен мозък е сложен процес, в който емоциите оказват ключово значение.

Изграждане на съзнателния мозък“ е книга, която разкодира конвенционалните категории на мозъка. Основавайки се изцяло на еволюцията, авторът Антонио Дамазио твърди, че дори едноклетъчните организми (например амеби или бактерии) имат минимално чувство за себе си и се стремят да запазят вътрешния си интегритет срещу чуждо нашествие. При тях се срещат примитивни емоции, които са предвестник на преживяванията на болка и удоволствие. Дамазио нарича процесите, чрез които организмът стабилизира тялото си, хомеостаза. Ученият изследва последиците за това при хората, доказвайки своята теза, че за да можем да мислим, трябва първо да изпитваме емоции, допълвайки: „Оказва се, че „висшите“ части на кората са неотделими от „по-нисшите“ части, че Азът се появява до голяма степен от мозъчния ствол – мозъчната тъкан точно над гръбначния мозък. С други думи, ние възникваме от мястото, където мозъкът и тялото се срещат, където плътта и чувствата са неотделими...“

Илюстрация от книгата

Дамазио е международно признат и уважаван лидер в невронауката. Неговите изследвания са способствали за изясняването на невралната основа на емоциите и са показали, че емоциите играят централна роля в социалното познание и вземането на решения. Те оказват съществено влияние върху съвременното разбиране на нервните системи, които лежат в основата на паметта, езика и съзнанието. Дамазио е директор на Института за мозъка и творчеството на Университета на Южна Калифорния. „Изграждане на съзнателния мозък“ пък е част от поредицата „Красив ум“ на ИК „Изток-Запад“, в която са включени също „Мисленето“ на Даниъл Канеман, „Окото на съзнанието” на Оливър Сакс, „Материалът на мисълта“ на Стивън Пинкър, „12-те правила на мозъка“ на Джон Медина, „Вярващият мозък“ на Майкъл Щърмър, „Мотивацията” на Даниъл Пинк и „Подсъзнателното“ на Ленард Млодинов.

 

 

По материали на ИК „Изток-Запад“  Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *