Камане омагьоса с фадо зала “България”

|
Във вечерта на 4 декември всички посетители на зала „България” се озоваха на кралски прием. Сцената на препълнената зала се превърна в трон за наричания „принц на фадото” – Камане.
Концертите на фадо изпълнители у нас обикновено се радват на радушен прием и много почитатели. А като се има предвид и ключовото участие на Камане в прекрасния филм на Карлос Саура „Фадо”, е ясно, че популярността на португалския изпълнител е повече от голяма.
И той оправда напълно очакванията, дори – смея да кажа, ги надскочи. В почти двучасов концерт, с помощта на тримата музиканти на сцената – китара, португалска китара и контрабас – Камане наля в сърцата сладката, тежка тъга на фадо музиката и португалската поезия. Текстовете на песните са стихове от творци като Жозе Мария Бранко, Педро Хомем де Мело, Фернандо Песоа, Мануела де Фрейтас. За разлика от концерта на Мизия, която обясняваше на английски преди всяка песен от кого е написана и за какво пее, Камане бе пестелив на думи. Въпреки всичко експресивността на музиката му бе достатъчна за всеки – и всеки почувства и разбра, по своему.
Композиции от последния албум – „Sempre de mim”, и най-известните хитове насищаха пространството в зала „България”, разбиваха се на хиляди късчета и попадаха в сърцето и душата – като късчета от огледалото на Снежната кралица, но с много по-голяма омагьосваща сила. Разказваха за простички неща – за живота, за любовта, по толкова красив начин, че в очите на мнозина заблестяха сълзи.
Според критиката и публиката, „Sempre de mim” е най-добрият албум на певеца и заслужено постига платинен статус. А възможността да чуем по-голямата част от композициите в него на живо е шанс, който не бива да се пропуска. Тук е моментът да отдадем дължимото на организаторите от Джаzz +, които се славят с чудесен усет към подбора на изпълнители и успяват да организират не просто концерти, а истински културни събития.
Трудно е да се говори или пише за фадо. Фадо е есенцията на живота, изстискана с ръка като от узрял портокал, разбъркана с лъчи от португалското слънце и поднесена с най-истинската възможна искреност от певци, които живеят възможно най-истински единствено в музиката си. Вълшебна страна, богата със златото на изгряващо слънце и кръстосвана от бедните улички на Лисабон, с дъх на море и вкус на живот. А Камане категорично показа, че е нейният истински принц.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *