Камен Донев в страхотен спектакъл за народното творчество

|
На 19 октомври в Сатиричния театър в София Камен Донев представи първия си моноспектакъл, озаглавен „Възгледите на един учител за народното творчество“. Постановката е на пловдивския Драматичен театър и премиерата й в Града на тепетата беше на 16 октомври.
Изпълненият с много хумор двучасов спектакъл с песни и танци, импровизации и примери от живота доразвива любимият на мнозина образ на даскала по практика – чешит от „Улицата“ на Теди Москов. В музикалното оформление участие имат Дани Милев (китари, вокал), Теодосий Спасов (кавал), Иво Папазов-Ибряма (кларинет), Стоян Янкулов – ударни инструменти; Антони Дончев, Ева квартет и много други. Камен Донев се представя блестящо като певец (за по-комично текстът на повечето песни е променен), танцьор – демонстрирайки лекцията си преминава танцувайки през различни фолклорни области на България (хореограф е Ивайло Иванов от ансамбъл „Филип Кутев“). Сякаш спонтанни са диалозите му със вратовръзката и със случайна преминаваща мравка-стриптизьорка. Запознаваме се със живота на провинциалния преподавател, многобройните му бракове, виждания и препоръки за „целия диапазон на работната седмица, двата почивни дни и отделеното време в личен план“. Обясняват ни се няколко картини. Разбира се, актьорът през цялото време е с бели маратонки, явно препращайки ни към стария си хит „Обичам те, мила, със бели маратонки и изтъркани джинси“, който преди време изпълняваше са Стефан Вълдобрев и Мая Бежанска.
Темата на постановката е „преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората. Народните песни и танци могат да помогнат за справянето с житейските несгоди, стреса, самотата, скуката, проблеми с двигателно-опорния апарат, умората, негативните емоции, общуването.“ Спектакълът на Камен Донев също помага за справяне с несгодите и стреса – публиката почти непрекъснато се смее, ръкопляска със сълзи на очи. И има защо.
Ако сте фенове на Камен Донев, на чешитите от „Улицата“ и/или на народното творчество, или пък искате да се скъсате от смях – задължително трябва да гледате тази постановка. Следващото представление в Сатирата е на 25 ноември, а в Пловдив – на 30 октомври, и след това на 20 и 30 ноември.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *