Камен Калев и Явор Гърдев с награди от Сараево

|
Дебютният филм на Камен Калев «Източни пиеси» спечели наградата на CICAE (Международната федерация на киноклубовете) за участието си в конкурсната програма на 15-я кинофестивал в Сараево (12-20 август 2009 г.)
Наградата се изразява в подкрепа за разпространение, показ и промоция в мрежата от 3000 зали, управлявани от членовете на организацията. На практика «Източни пиеси» е един от само трите игрални филма, които получиха награди в състезателната програма на фестивала.
Носител на главното отличие «Сърцето на Сараево» стана «Обикновени хора», копродукция на Сърбия, Франция и Швейцария, а Специалната награда спечели гръцкият «Кучешки зъб». Двата филма си поделиха съответно наградите за мъжка и женска роля. Любопитното е, че това бяха всъщност и единствените три филма от конкурсната програма, които бяха участвали преди Сараево на фестивала в Кан.
Второто отличие за българското кино беше от пазара за проекти Синелинк - наградата RESTART за новия проект «Цинкограф» на режисьора Явор Гърдев и сценариста Владислав Тодоров, създатели на «Дзифт».
Като цяло съвременното българско кино имаше изключително силно присъствие на фестивала в Сараево, където бяха показани още «Три сестри и Андрей» и «Омлет» - в конкурса за късометражни филми, «Голешево» - в документалния конкурс и «15» - в паралелната програма «На фокус».
 

По материали на Национален филмов центърКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *