Картини на Фрида Кало и Диего Ривера пристигат в София

|
Изложба на Фрида Кало и съпругът й Диего Ривера ще бъде представена в Галерията за чуждестранно изкуство от 29 януари до 28 февруари 2005 г.
В София пристига една от най – популярните творби на най - известната мексиканска художничка, личният и дневник и три графични творби на Ривера.
Излагането на творбите е възможно благодарение на БТК, генерален спонсор на проекта.
 

“Рисуването ми носи посланието на болката... Рисуването прави живота ми пълноценен.”

Фрида Кало


 
През 2005 г. се честват 50 години от смъртта на Фрида Кало. Произведенията й ще бъдат показани в изложби на МоМа, Ню Йорк; National Museum of Women in the Arts, Вашингтон; и Print Gallery, Де Мойн – Айова. В продължение на четири месеца Лондон (Tate Modern) ще бъде домакин на една от най-големите ретроспективни изложби на легендарната мексиканска художничка.
България е една от страните, където в юбилейната година на Фрида, ще бъдат показани нейни творби.
 
Фрида Кало (06.06.1907 – 13.06.1954) е най-значимата жена-художник на времето си. Източник на творческото и вдъхновение са турболентните и връзки, физическото и емоционално страдание, идентификацията с природата. Екстремните събития винаги са присъствали в сложния живот на мексиканката с унгарски (по баща) и индиански (по майчина линия) корени. На шест годишна възраст Фрида прекарва детски паралич, който оставя траен отпечатък в развитието й. Мечтата й е да стане известен лекар. През 1925 г. претърпява ужасна автомобилна катастрофа, от която едвам оживява. В този тежък период тя открива отдушник в рисуването.
Фрида Кало била изключително обаятелна и харесвана като жена. Без предразсъдъци е допускала в леглото си и мъжете, и жените, които я привличат. Но, безспорно, голямата любов на живота й е Диего Ривера – художник и стенописец. Ривера е неин наставник и вдъхновение, той я тласка към артистично търсене като творец.
Много критици твърдят, че най-стойностните картини на Фрида са мотивирани от страдание, болка или гняв и са били създадени в най-тежките и лични моменти. Често присъстващ елемент в творчеството на Кало е смъртта, около 200 картини са свързани директно с физическата болка. Други теми в творчеството и са раждането, плодовитостта и персонифицирани природни обекти.
Изложби на Фрида са показвани в реномирани галерии в САЩ, предимно в Нй Йорк, и само веднъж в Мексико Сити.
Недооценена приживе, в момента Фрида представлява сериозно изкушение за колекционери и ценители. Нейни картини притежават Мадона и Робърт Де Ниро.
Изложбата е част от културната програма на списание 1, съпътстваща Мексиканския му брой и е първото гостуване на Фрида в България.
Куратори на изложбата са Тере Арк – една от изявените изследователки на творчеството на Фрида Кало и Еми Барух – ръководител на проекта за България.
 

По материали на агенция ПРИМА.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *