“Карти и географии” – поетична книга от колекционера на любовни изречения

|

Новата книга на Александър Секулов "Карти и географии" (издателство "Сиела", 2010) бе представена пред софийската публика на 20 май в пространството на "Склада" (ул. "Бенковски" 11). Пловдивската премиера се състоя на 13 май. Водещ и на двете представяния бе Емил Андреев."Карти и географии" е изненада за читателите на двата успешни романа - "Колекционер на любовни изречения" и "Малката светица и портокалите". Изящният том представя цялостно поетиката на един от значимите съвременни български писатели. Книгата разказва в поеми и стихове историята на мъж, изминал пътя от конквистадор на лятото до скитник из светлината.За книгата:Отплавал с бавните кораби на младостта, пътуващият мъж търси своето име, чува как броните пеят в ръждивата тишина, разбира, че само свободата е ужасът на роба.

Нататък е небе, което не сънува хоризонти и бойното поле при Маратон е пълно с трупове на хиляди вестители.

Тогава сред звездите се провира забравен дирижабъл, въздухът става объл и мъжът осъзнава, че още диша и още светлината го владее. И там, под красивия плод на узряващото време, той научава своя дълът урок: мъжът се приближава като кораб, а се отдалечава като остров.За автора:Александър Секулов е роден на 6 януари 1964 година в Пловдив.

Автор е три книги със стихове : "Седмо небе" (1988); "Високо, над далечината" (1997); "Възхитително и леко" (2003).

Издал е книга с есета "Майсторът и камъните" (1996), книга с фрагменти "Високите каменни хълмове" (2006), както и публицистичната книга "История на минималната съпротива. Хронологичен роман в една колона". Автор е на пиесата "Светли хотелски стаи" (2005).

Автор е на изящния роман "Колекционер на любовни изречения" (издателство „Сиела”, 2007) и на романа "Малката светица и портокалите. История на изчезването" (издателство "Сиела", 2009).Превеждан е на английски, сръбски , унгарски и немски.

Ежедневен колумнист на вестник "Марица" с рубриката "Под игото".

Автор на блога www.podigoto.blog.bgКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *