Кафепоемите на Пламен Дойнов срещнаха и софийската си публика

|
На 18 ноември в Националната художествена галерия се състоя софийската премиера на стихосбирката на Пламен Дойнов "Кафепоеми". Бившият параклис на бившия царски дворец не можешеда побере всички желаещи да видят и чуят популярния автор и представящите го.
Пръв за автора, книгата и всичко останало говореше Георги Лозанов, но не успях да чуя нищо, заради отгромната тълпа още в коридора пред залата. След доста усилия успях да се добера до залата, навреме за изключително интересното представяне на полубългаринът (или полуунгарец) Дьорд Сонди. Шефът на Унгарския институт винаги е бил атрактивна и богата личност, добре познаващ както класическата, така и съвременната българска литература, както и добър познавач на българския език, въпреки акцента си. Не пропусна и сега да предизвика овации сред публиката със изрази като "Кафето у него [Пламен Дойнов] във торба не седи", за поетото кафе, което ние трябва да поемем, и поетът [Пламен Дойнов], беше интересен с припяванията си, със своите стихове. Шокира и публика, и автор с точни статистики за стихосбирката, съдържаща 5542 думи, 1066 реда, 240 рими и т. н.
Липсваше ми Добромир Иван от премиерата в Созопол, но той беше успешно заместен от музикалните съпроводи на Петър Чухов (китара) и Иван Христов (кавал). Наистина много добри!
За стиховете няма да говоря, част от тях са на сайта, а цялата книга можете да поръчате и закупите и през виртуална книжарница Books.bg. Чухме много от тях и сега, чухме отзиви за тях, включително от форумите в интернет. Включи се и Татяна Лолова, която сподели очарованието си от хубавата вечер, "много хубава вечер", както самата тя се изрази и удоволствието й да прочете някои неща от книгата. Видяхме и чухме и съвместно изпълнение, нейно и на автора, на стихове от книгата.
Михаил Неделчев и Митко Новков също се включиха, споделяйки отново впечатленията си от стихосбирката.
Не липсваха и лудите. В един момент странен тип с явни хомосексуални наклонности изскочи пред публиката, остави кутийка с вазелин, обяви, че е от "литературен клуб Рамбо", каза някакви странни неща за постмодернизма и избяга заедно с още няколко души, негови придружители, може би от същия кръжок. Алтернативните акции обикновено се провеждат срещу утвръдени автори и тази кратка изява само потвърди успеха на Пламен Дойнов като автор.
Вечерта, както си е редно завърши с коктейл, но на него, противно на очакванията ни се сервираше вино, а не кафе. Авторът така и не можа да се добере до виното, обграден с почитатели и до късно раздаващ автографи.
Допълнителна украса на прекрасната премиера бяха картините на Андасаров по стените на параклиса.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *