Кафяви мечки оживяха върху столична фасада

|
Четирима художници от арт групата „140 идеи” преобразиха фасадата на 23 СОУ "Фредерик Жолио Кюри" с гигантски графит с размери 20х20 метра на тема "Да обикнем кафявата мечка в България“. Проектът показва как уличното изкуството може да бъде използвано и с образователни цели. Затова и целта на преобразяването на фасадата на училището е да запознае широката публика по един по-нестандартен начин с кафявата мечка и да я представи като задължителен горски обитател на нашата страна.
Идеята за нова визия на фасадите на училищата бе сред петте победители в конкурса за иновативни идеи "Keep Walking Bulgaria" на шотландско уиски Johnnie Walker, които получиха финансиране от по 10 000 лв. по-рано тази година. Участниците в него трябваше да споделят своите лични идеи, които биха допринесли за прогреса на страната ни.

Снимка на фасадата

Проектът на „140 идеи” показва как уличното изкуство може да бъде използвано и с образователни цели. Затова и целта на преобразяването на фасадата на 23 СОУ е да запознае широката публика по един по-нестандартен начин с кафявата мечка и да я представи като задължителен горски обитател на нашата страна.

На 8 юли графити артистите от „140 идеи” ще започнат изрисуването на втора фасада на училище в София с полученото от Johnnie Walker финансиране. За по-малко от седмица фасадата на 97-мо СОУ „Братя Миладинови” в квартал Люлин ще бъде преобразена на тема „Баланса в природата”.

Сред останалите отличени идеи в конкурса на Johnnie Walker е вече функциониращата Фабрика за градско изкуство на провокативните артисти от Destructive Creation. Тя нагледно показва как част от непотребните вещи, които изхвърляме, могат да имат полезен и интересен втори живот. Първите произведения на Фабриката са красиви дървени сцени за улични музиканти и ремонтирани пейки в градинката на "Св. Седмочисленици", направени от непотребен на пръв поглед дървен материал.

Прототип на третата отличена от Johnnie Walker  идея, а именно изграждането на  въздушна велоалея - „Колелиния” беше представен в рамките на Sofia Design Week 2013. Останалите две идеи, които получиха финансиране и които все още са в етап на разработка са автобус, задвижван от електричество и сайт, който стимулира четенето при деца и ги възпитава в дарителство.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *