Кинг Даймънд идва през май в София

|
Принцът на мрака, кралят на хорър-метъла, властелинът на шок-рока, фалцетът от преизподнята или просто Кинг Даймънд ще изнесе концерт на 18 май в столичната зала "Христо Ботев".
Самобитният датчанин (по паспорт Ким Бендикс Петерсен, роден на 14 юни 1956-а), чийто всеки студиен албум представлява концептуално произведение (такова нещо не са постигали дори "Пинк Флойд"), нашумява през 1983 година, когато излиза дебютният албум на култовата формация "Мърсифул Фейт", озаглавен "Melissa". Албумът впечатлява с изключителните музикални инвенции, китарни изпълнения и усложнени структури на песните, а над всичко това доминират свръхестествените вокали на Кинг Даймънд, които започват от най-ниските дрезгави тонове, за да се извисят до един от най-съвършените фалцети в рокмузиката. Следващата тава - "Don`t Break The Oath" - се превръща в крайъгълен камък в металната магистрала, но през 1985-а датският квинтет се разпада и неподражаемият вокалист създава своя група, която кръщава на артистичния си пседвоним. Дебютът Fatal Portrait оказва огромно влияние върху развоя на метъл-сцената и до днес огромна част от изпълнителите на екстремна музика се кълнат, че именно тази плоча ги е накарала да грабнат китарата/баса/палките/микрофона, а процъфтяващата блек и дет сцена не би била същата без нея.
Следващата творба, наречена Abigail, провъзгласява началото на концептуалната ера за Кинг Даймънд. Всеки от албумите му е подчинен на перфектно разказана зловеща история, която разиграва майсторски архетипните елементи на диаболизма във всевъзможните му проявления. Готически ужас сред мрачните затворени пространства на замъци и манастири (Abigail и The Eye), свръхестествен ужас, разиграващ се под покрива на собствения ти дом (Them, Conspiracy, Voodoo), както и психологически ужас, където злият гений те заставя пряко волята ти да надзърнеш в бездънните дълбини на прояденото от червеи съзнание (The Spiuder`s Lullaby, The Graveyard). Последната му творба, озаглавена The Puppet Master (Кукловодът) повествува за Будапеща от 18-и век и освен че предлага един от най-силните и драматични сюжети на Краля, е забележителна и с това, че за пръв път вокалните партии се поделят между него и ангелогласната унгарка Ливия Зита. Тя също ще вземе участие в шоуто на 18 май у нас.
Самият спектакъл, както сподели лично Кинг Даймънд в ексклузивно интервю за списание “Про-Рок”, ще бъде нещо невероятно. Отзивите за турнето му до този момент са блестящи - не само в Европа, но и в Америка, където този тип музика не е от особено тачените. "Гарантирам ви, че тези от вас, които дойдат на нашето шоу, никога няма да го забравят." Почитателите на Кинг Даймънд добре знаят, че освен първокласно музикално преживяване, неговите концерти предлагат и един изключителен спектакъл, на който съвсем скоро ще станем свидетели и ние.
Билети за концерта се продават в мрежата на TicketStream и в музикалните магазини в страната. Организаторите М.Е.MUSIC предоставят възможност до 15 април да се закупят билети на цена 20 лв., след тази дата до деня на концерта билетите ще струват 25 лв.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *