Кинофестът в Бургас представи и книга

|
След едноседмичния маратон на киноманите и срещите им с някои от създателите на филмите участвали в 6-ия “София филм фест на брега” в Бургас се случи още нещо. Среща със специалия гост, кинокритика Божидар Манов.
Премиерата на най-новата му книга “Фестивални срещи” се състоя в необичайно време - 11 часа в книжарница “Хеликон”, на 20 март (четвъртък).
Почитатели на киното, журналисти, библиотекари, млади хора обичащи киното дойдоха на срещата.
Години наред Божидар Манов е бил на най-големите световни кинофестивали, срещал се, общувал е отблизо с редица известни режисьори, актьори, сценаристи, оператори, продуценти. Плод на тези му срещи са статии и интервюта публикувани в различни български периодични издания.
Тези текстове са предложени сега на читателите в красиво оформена книга, богато илюстрирана с цветни и черно-бели снимки взети от архивите на кинофестивалите в Карлови Вари, Солун, Берлин, София, Венеция. Интересни имена, някои от които кинозрителите са успели да видят в предишни издания на филмфеста - Вим Вендерс, Александър Сокуров, Лив Улман, Ким Ки-дук, Анджей Вайда, Кшищоф Зануси, Майкъл Уинтърботъм, българите Весела Казакова и Христо Живков и др. Общо 40 студии, респектиращо задълбочени или остроумно очарователни са събрани в 240 страници.
Божидар Манов бе представен от журналистката Йорданка Ингилизова. В разговор с публиката авторът на книгата отбеляза, че след годините на възход на унгарското, чешкото, полското кино идва ред и на българското. Радостен беше, че е поканен да гостува в Бургас и да се срещна с бургазлии обичащи магията на киното. За своите почитатели той раздаде автографи.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *