Китайска сериграфия на български график

|
От 25 януари Националната художествена галерия представя продукцията на студио "A&Y" (Пекин) - едно от най-големите и престижни ателиета за печат на сериграфия в Китай. Сериграфията е малко популярна у нас графична техника, при която най-общо казано се използват шаблони.
Всяка една от показаните графики е отпечатана в Китай върху специални хартии, наречени "арш" и "риф", като са използвани между 30 и 120 цвята.
Студио A&Y е създадено през 1998 г. от българина Ангел Гешев и съпругата му Ян Ян. И двамата са завършили Московската национална академия за изобразителни изкуства "Суриков" и от 1995 живеят в родината на Ян - Китай. Кръстено на първите букви от малките имена на двамата, "A&Y Studio" било първият техен успешен "джойнт-венчър" (съвместно предприятие) в Китай. През 2000 година Ангел Гешев е приет от българския президент Петър Стоянов като един от най-изтъкнатите удожници, работещи зад граница, а китайското министерство на културата спонсорира самостоятелна изложба на Гешев в Музея на изкуството "Янхуан" (Пекин).
Днес студиото е широко приветствано от обществото на китайските художници като начин самите те да бъдат въведени в един съвременен способ. Чрез него артисти от съвсем различни области могат да се изразяват, превръщайки творбите си в графични отпечатъци. Избраните творци - независимо дали са живописци, графици или скулптори, са насърчавани от двойката да подобрят уменията си в областта на печатните техники.
Настоящата изложба е резултат от посещението на графика и ректор на НХА Божидар Йонов в Китай през ноември миналата година. Без да претендира за изчерпателност, тя е актуален поглед върху най-новото, което се случва в съвременната китайска художествена действителност, представена през фокуса на сериграфия. Студио A&Y предоставя техническата част и помага новите идеи на художниците да са съобразени с начините за отпечатване на творбите.
Колекцията е представена в новата галерия на Националната художествена академия, която достойно се конкурира с най-големите и представителни изложбени пространства в София. След продължителен ремонт познатото като "Големият салон" крило отвори врати вече като галерия Академия. Тя е част от музея на НХА и има дълга история, свързана с имената на няколко поколения преподаватели и студенти, между които са и големите български класици. Първата експозиция на галерията - "Избрано от фонда на Музея на НХА", открита в края на миналата година, беше именно реверанс към тази история. Продукцията на студио A&Y е част от амбициозната програма на "Академия", която предвижда серия от изложби на чуждестранно изкуство. Настоящата включва 30 цветни сериграфии на едни от най-изявените и популярни китайски художници - Сю Лей, Ян Ян, Вей Дун, Ян Шаобин, Ян Фейюн, Сиа Син, Ди Дачун, Лиу Липин, Лиу Ие, Иу Минтюн, Сие Дунмин, Ангел Гешев. Произведенията се предлагат за продажба, като цените са между 250 и 2000 лв.
По личното ми мнение, разглеждането на творбите в прекрасната обстановка на галерията доставя несравнимо естетическо удоволствие.
Изложбата ще продължи до 15 март, работното време на галерията е от 11 до 19 часа, вход свободен!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *