Китайските изложби в НДК

|
В суматохата около Панаира на книгата и Дните на студентската култура пропуснахме откриването на един от акцентите в тазгодишния Салон на изкуствата - Дните на китайската култура.
Изложбите "Китайската писменост от йероглифа до компютъра", "Китайското приложно изкуство", фотоизложбата "Красивият Китай" и "Културата на националност Наси" украсиха фоайетата на 3 етаж на НДК.
Последната от тях приключи вчера, затова ще се спрем първо на нея. Културата на националност Наси е известна като културата Дунба. Днес представителите на тази националност са около 300 000 души. Националността Наси има свой език и своя характерна пиктограмна писменост, която не само разкрива тайнте на възникването на човешкото писмо, но и обогатява китайската традиционна калиграфия. В изложбата бяха включени предимно репродукции на стенописи от Лидзян от времето на династиите Мин и Цин, картини от културата Дунба и пиктографии.
Китайска пишеща машина. На заден план - фотоизложбата... Снимка © Мартин МитовФотоизложбата "Красивият Китай" представя фотографии от културни забележителности на тази страна с 5000-годишна история, снимки от разнообразния етнически живот, на природни забележителности, градски пейзажи.
Изключително интересна е изложбата "Китайската писменост - от йероглифа до компютъра". От нея можете да се запознаете с китайските йероглифи, с тяхната специфика, история и развитие. Те са една от най-древните писмености в света и единствената древна писменост, която се изпозлва и до наши дни. Представени са йериглифни надписи върху коруби на костенурки, харитя, коприни. Шейсетте пана и предмети проследяват еволюцията на китайските йероглифи от древността до наши дни. Единственото неудобство е, че тези пана са с обяснения на руски, явно организаторите не са счели за нужно да преведат на български надписите и да уважат по този начин домакините си от България. Но за тези, които сме израснали с руския изложбата наистина е интересна и поучителна. Можете да я разгледате до 13 юни.
Момент от изложбата на китайско приложно изкуство.  Снимка © Мартин МитовИзложбата "Китайско приложно изкуство", която също можете да разгледате до 13 юни, се отличава с богато разнообразие на теми, стилове и техники и показва едно завидно майсторство на изработката. Експонатите са от лак, слонова кост, бронз, керамика и изрисувани отвътре изделия от стъкло. И си струва да ги видите! Входът за фоайетата е свободен!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *