Клавикорда и изчезналия Додо в Бургас

|
Залата на Регионална библиотека “П. К. Яворов” Бургас събра на 6 август почитателите на бароковата музика в изпълнение на старинния инструмент клавикорд. “Додо и бисерните миди” бе озаглавила своя концерт Цветана Иванова.
 
Родена в Бургас през 1968 година, започва музикалното си образование по пиано в родния град, по късно продължава в София и Кьолн.
Отиването и в Германия дава нов тласък на музикалния и талант. Тя е привлечена и от старината музика. От антикварен магазин в Кьолн закупува клавикорд. Това е камерен инструмент, широко използван в късното Средновековие за упражнение и композиране.
След реставрация на инструмента пианистката го донася в България и според думите й, това е единственият клавикорд у нас.
Първият си концерт на клавикорд Цветана Иванова изнася през юни 2007 г. в криптата на катедралния храм “Св. Александър Невски”. Публиката е над 250 човека. Звукът е тих и непривичен за ухото на съвременния човек свикнал с високите оглушителни децибели.
През октомври същата година Цветана Иванова представя клавикорда си в залата на библиотеката в Бургас. Камерна обстановка, малко на брой слушатели.
След около година тя се завърна в своя град, за да поднесе на съгражданите си музиката на Джиросимо Фрескобалди.
Времето е заличило доста имена и е покрило със забрава някои от тях. Фрескобалди е един от основните италиански композитори на клавирна музика от периода на късния Ренесанс и ранния Барок. Като органист в базиликата “Св. Петър” в Рим е събирал по 30 хиляди почитатели да слушат творбите му.
Неговите композиции, събрани в сборниците “Fiori musicali“, и още два с токати и партити оказват голямо влияние върху други композитори по онова време - Фробергер и Бах.
Бургазлии видяха този старинен инструмент и чуха музика композирана преди 400 години. Изпълнението на Цветана Иванова бе прецизно и изпълнено с лекота.
Освен класическите произведения на Фрескобалди, тя изпълни и своята композиция “Додо и бисерните миди”.
Додо е име на изчезнала вече птица. Някога тя е населявала земите на остров Мавритания. Гръдта й е била красиво обагрена и пъстра. След това е изтребена от човека.
Тази рядка птица се появява единствено в приказките на Луис Карол “Алиса в страната на чудесата”.
Цветана Иванова също я възкреси в своята композиция. Тя даде и друго звучене на клавикорда - съвременно и забързано.
Слушателите на този камерен концерт наистина съпреживяха музиката и се върнаха с машината на времето назад в Барока. Събраха бисерите от звуци в лятната вечер на 2008. Усетиха спокойствието и хармонията на отминалото време.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *