Класика и модерност шестваха с “Кралете на слънцето”

|
На 25 ноември в Зала 1 на НДК гостува балетният спектакъл "Кралете на слънцето" - програма от танцови фрагменти с хореография на Никита Дмитриевски в изпълнение на танцьори на Болшой театър, Мариинский театър, Михайловский театър, Балет Москва, Кралски балет на Швеция, Het National Ballet, Eifman ballet, Compania Nacional de Danza и Staastballet Berlin.
Зрителите в пълната зала имаха възможността да се насладят на блестящи изпълнения от модерния балет. На пресконференция ден преди спектакъла Вера Арбузова от Михайловский театър сподели, че руският модерен балет все още изостава в развитието си от западния, но се надява скоро разликата да се навакса. Хореографията в "Кралете на слънцето" е съвременна, но и с реверанс към класиката.
Разделена в три части, програмата обхващаше пиеси по музика на Шостакович, Бах, Скарлати, Чайковски, Филип Глас, Вивалди и Моцарт, но също така и музиката на Шигеру Умебаяши към филма на известния китайски режисьор Вонг Кар Вай „In the mood for love”, както и произведения на други съвременни композитори.
Танцов фрагмент върху "It`s a Man`s World" на Джеймс Браун изпълниха студенти от НАТФИЗ, 2 курс „Танц Театър”, с преподавател доцент Ясен Вълчанов.
Жалко е, че при наличието на два видеоекрана не бе намерен начин да се изписват имената на произведенията и танцьорите, тъй като малките програми за вечерта се разчитаха трудно в тъмната зала.
Интересно бе и решението за осветление на сцената - Никита Дмитриевский оставяше често танцьорите да потъват в полусенки за сметка на цялостно ярко осветление.
Истинско удоволствие за сетивата, "Кралете на слънцето" се играе едва за втори път, като премиерата на спектакъла се е състояла на сцената на Болшой театър. Вдъхновен от баловете на Краля Слънце - Луи XIV, той е лишен от пищни декори и тежки костюми, за сметка на перфектна техника и майсторство, което демонстрираха балетистите.
Радостна е и нагласата на организаторите от "Органика Ивент колектив" да представят събития, които са не само част от качествената култура, но и спомагащи за оформяне на високо културно ниво и традиции в България. Това е тяхното първо мащабно събитие и след реализирането му единствено можем да се надяваме, че няма да остане последно.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *