Класик ФМ радио представи програмата за новия концертен сезон

|
На 1 септември в БТА се състоя пресконференция на Класик ФМ радио по повод предстоящия концертен сезон. Директорът на радиото Васил Димитров запозна журналистите с програмата на двата концертни цикъла – “Концертмайсторите” и “Biochim Classic Jam”.
Новият сезон започва с концерт от цикъла “Biochim Classic Jam” на 3 октомври в зала България на блестящата цигуларка Мила Георгиева и камерен ансамбъл “Софийски солисти”. Мила Георгиева закрива другия цикъл, “Концертмайсторите” с друг концерт на 22 май 2007 г. Последният беше планиран на 29 март т.г., но се отложи защото точно на същата дата тя роди своето дете.
По традиция, всяка година организаторите предлагат на публиката по един върхов солист, признат в цял свят. Акцентът през тази година ще бъде концертът на изключителния Пинкас Цукерман – определян като един от “кралете на цигулката”. Маестро Цукерман е носител на две награди Грами. Освен като цигулар и виолист с “...най-богатия звук, чуван досега в музикалната индустрия”, той е познат и като диригент, педагог и камерен музикант. Голяма част от дейността си Пинкас Цукерман е посветил на бъдещи музикални таланти – той често ръководи майсторски класове и детски концертни изпълнения. Неговият концерт е част от цикъла „Концертмайсторите” и ще се проведе в зала 1 на НДК, на 20 октомври, от 19:30 часа. Заедно с големия музикант ще свири Оркестърът на Класик ФМ радио, който вчера се завърна от Норвегия.
В Осло младите музиканти придружаваха президента Георги Първанов и съпругата му на официално посещение, по покана на норвежката кралска двойка. Както сподели г-жа Даниела Ханджиева, директор на Европейския музикален фестивал, след концерта пред високопоставените гости, оркестрантите са получили много добри отзиви и въпреки строгия протокол, публиката ги е върнала на сцената за бис.
На 10 октомври в зала България ще бъде отбелязан Националният празник на Испания с концерт на Антонио Сория (пиано) и Адолфо Гутиерез Аренас (виолончело). На 14 октомври можете да чуете Концерт на Бахов хор от Марбург и Бароков оркестър от Мюнхен. По случай годината на Моцарт на 6 декември любимците на българската публика Людмил Ангелов и Веско Ешкенази ще изпълнят 4 сонати за пиано и цигулка. Рожденият ден на Класик ФМ радио ще бъде отбелязан на 15 декември с концерт средновековна музика на Ансамбъл “Микрологус” от Италия. Коледният концерт ще е на 22 декември с Оркестъра на Класик ФМ радио и Георги Черкин на пианото.
"Словеса" ще ви уведомява своевременно за всички събития от новия концертен сезон на Класик ФМ радио 2006 - 2007.
От понеделник, 4 септември, започва продажбата на абонаментни карти за двата концертни цикъла. Желаещите могат да закупят абонамент от касата на Класик ФМ клуб в зала България или от интернет страницата с адрес www.tickets-bg.com.
Всички слушатели, абонирали се за Концертмайсторите, ще получат възможност да закупят билет за концерта на Пинкас Цукерман на цената на останалите концерти. Цените за концерта на 20 октомври са между 30 и 70 лева, а абонатите ще могат да вземат своя билет за 15 или 20 лева, в зависимост от мястото в залата. Освен тази възможност, с абонаментните карти всеки ще получи и подарък – компактдиск с изпълнения на известни произведения.
От 5 септември Класик ФМ радио ще започне да излъчва на честотата на радио Алма Матер в София – 88 УКВ, в съвместната програма „Класик ФМ – Алма Матер”, по подобие на много американски университетски радиостанции.
А любителите рока отново ще имат своя музика в ефира - в началото на октомври стартира радио Z-Rock с 24-часова програма на честотите, които в момента използват Класик ФМ радио и Нова Европа. Мислехте си, че рокът е мъртъв? Помислете пак!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *