Класическа и екстремна музика под бургаското небе

|
Хиляди меломани-бургазлии и гости от всички възрасти ще преживеят вълшебна нощ на плажа в прегръдката на мощното морско дихание и в концертна зала „Проф. Иван Вульпе”.
В първата нощ на екстремната музика на Спирит ъф Бургас Продиджи и Горилаз от перфектната сцена ще разтърсят с мощни звуци своите почитатели, дошли от различни краища на света. И ако всичко казано и написано за съвременната музика е предпоследно, защото тя сега пише своята история, то в концертна зала четири бургазлийки, пръснати в концертната си дейност по света, и именитата Рада Чомакова се събират, за да припомнят едно от големите събития в живота на класиката - 200г. от рождението на Роберт Шуман. Пръстите на жените ще стопят годините и дошлите в залата ще усетят вълшебството на една от най-значимите клавирни творби на Шуман „Крайслериана”, сполучливо наречена от критиците „Шумениана”, и Клавирен квинтет – крупно произведение в 4 части.
Съпругата на големия люксембургски композитор Жано Хайнен -цигуларката Дора Енчева от Бургас, от години живее и работи в Баден-Баден. Тя ще свири втора цигулка в квинтета. Дъщеря й Мари-Дениз Хайнен - концертмайстор на камерния оркестър в Манхайм - ще свири първа цигулка. Мари-Дениз обожава Бургас. Отгледана е тук, душата й е тук.
Квинтетът допълват Донка Сайян - виолончело и Рада Чомакова - пиано. Към топ-музикантите, които ще изпълнят „Крайслериана” и Клавирния квинтет, се добавя и Елица Дашова - възпитаничка на бургаското музикално училище, завършила в Трьосинген виола. Трите гостенки са част от българо-немското дружество „Кореспонденции” за културен диалог между Баден-Баден и Бургас с председател за България – Рада Чомакова.
Клавирният квинтет на Шуман има изумително ярка и сложна клавирна партия и прекрасна партитура на струнния квинтет.
В първата част на концерта, вписан в афиша на Летни музикални празници на Оперно филхармонично дружество Бургас, ще прозвучи „Крайслериана”. За читателите на "Словеса" Рада Чомакова сподели: „И трябва да призная, че когато започнах да правя „Крайслериана”, тази музика силно ме вълнуваше. Буквално с всяка нота ме разтърсваше. Имаше дни, когато спирах да свиря, защото не можех да издържа емоционално. Не можех да контролирам процеса на разучаване. Сега всичко съм преживяла, преосмислила. Даже, както трябва да бъде, съм на дистанция от музиката. Не е хубаво да свириш и да плачеш. Забранено е. Тогава не е истинско. Емоцията си остава скрита и колкото по-дистанцирано се поднася музиката, толкова по-добре се възприема.
„Крайслериана” е много сложна музика, любима на всички големи интерпретатори на Шуман. Музика, написана буквално за една седмица. Когато изпраща нотите на Клара Шуман, тя е удивена от неговото поредно върхово постижение. И му казва, че е в потрес, защото не знае до какви крайности може да стигне неговата душа.”
 

Радка БалеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *