Класически стих и класическа китара в Елемаг

|
Поредната среща от Коледните празници на изкуствата в арт-кафето на супермаркет “Елемаг” в кв. “Изгрев” бе посветена на поезията на Светла Стайкова и на изпълненията на виртуозния китарист Борис Григоров.
Не само това е причина да нарека тяхната съвместна изява класическо съчетание. Самата атмосфера на музикално-поетичната вечер бе приятно задушевна, приглушена, съкровена, интимна, въпреки запълнилите докрай помещението приятели, колеги и ценители, свикнали вече с тези необичайни за подобно място художествени прояви.
Поезията на Светла – сдържано драматична, изповедна, спореща, диалогична, често пъти изградена на основата на обобщено-лични изречения, търсеща високото в ниското, противоречивото в наглед общоприетото, се редуваше с кратките пиеси на Борис, посветени на красиви жени, както и с едно невероятно изпълнение на Токата и фуга от Бах в ре минор, аранжирано за класическа китара от самия него.
“Вратата е отворена, не влизай!” – този дешаблонизиращ стих е може би един от най-точните ключове към поезията на Светла и нейното философско прозрение: през широко отворената ни врати, души, живот и същност Другото, Другият, Другите биха могли да влязат, но само по взаимно съгласие.
Вечерта бе находчиво водена от Светослав Георгиев – основен инициатор за провеждането на Коледните вечери в “Елемаг”. Присъстваха още медийният партньор на празниците Димитър Шумналиев – главен редактор на в. “Нощен труд”, композиторът Тончо Русев, поетът Иван Арнаудов.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *