“Клас” като много повече от “класа”

|
Петък вечер, 19 април, минава седем часът. Прекосявам София с метрото, запътила се към залата в "Интер Експо център". Имам среща с класа. С КласЪ. С "Клас".

"Пред залата съм, но май не съм подходящо облечена", пише ми есемес приятелка. Не се и съмнявам, че на тази среща част от публиката ще е възкресила онзи специфичен стил на обличане и прически, типичен за "цветята от края на 80-те". Други сме облечени другояче, но имам чувството, че случайни хора на този концерт няма да има. По-късно, когато не мога да вляза в залата, защото на всяка крачка виждам познати и приятели, чувството се превръща в увереност.

Приятно пълна зала-хале, стрелките на часовника подмината осем, притъмнява, зазвучава музика и на тъмната сцена излизат тъмни фигури. Секундите се точат, публиката е нетърпелива и търпелива едновременно - 19 години е чакала това, дори и тези, които преди 19 години не са и знаели, че чакат. Публиката е разнородна - има хора от всякакви възрасти. Така е, когато музиката, групата, личностите са култови. Зная, че дошлите на концерта могат да изпеят всяка песен на "Клас" (дискографията им, за съжаление, не съдържа десетки албуми). Но повече ме радва, че след края на концерта, когато се вълнувах от преживяното във Фейсбук, друга приятелка, нечувала дотогава за групата, възкликна "ама това било много яко!" и потъна в музиката, толкова красиво споделена от самите музиканти в официалния им канал в YouTube. Както казах, някои преди 19 години не са знаели, че чакат този концерт, но дори и пропуснали го днес, все пак го откриват.

Затова силно се надявам да не остане последен.

Бойко Петков. "Клас". Снимка Гергана Стойчева


Момчил Колев, "Клас". Снимка Гергана Стойчева Иван Градинаров. "Клас". Снимка Гергана Стойчева "Клас". Снимка Гергана Стойчева


И ето - започва "Тъгувам по теб". Хората обаче не тъгуват, а се радват, толкова всепомитащо чиста и искрена е радостта от тази среща, че не след дълго и музикантите, сякаш леко напрегнати от несигурното очакване в началото, се отпускат и след "Тайнствена вселена" и "Небето е високо", "Гълтам дим" отприщва онази особена магия, в която сцена и публика са едно туптящо сърце в разтеглен миг на върховен екстаз.

Хит след хит, след хит - почти няма думи, само усмивки, широко разперени ръце, изключителен звук, пипнато осветление, хипнотична видеостена в дъното на сцената, малко екстри от изригващи съскащи пушеци за нагнетяване на напрежението или пък обратно, за освобождаване - кой както го почувства, танци. Светкавици от невидимо електричество на "Диви коне". Пластове смисъл, сред чийто подводен свят плуването е лесно и красиво, в "Чай" и "Госпожа Емилия". Две нови композиции - "Сини слънца" и "Тайна". Финал със "Сутринта" и оглушителни викове за бис. Мисля си, че и половин час да не се покажат "Клас", никой в залата няма да се откаже да ги вика, все толкова шумно, все толкова ентусиазирано.

"Клас". Снимка Гергана Стойчева

"Клас". Снимка Гергана Стойчева

"Клас". Снимка Гергана Стойчева

"Клас". Снимка Гергана Стойчева

Връщат се с "Последен танц" и поставят окончателната точка с "Река си ти". Майсторска подредба на сетлиста. Така че да си кажеш, че колкото и всъщност да искаш още, още, не можеш да искаш нищо повече. Освен още, още един концерт. Поне още един.

Тениските, които се продават пред залата, се разграбват като топъл хляб. На връщане към хладния търбух на столичния център, огрян от студен неон, метрото е пълно с хора, които ще сънуват най-красивия цветен сън тази нощ. Не ми е мъчно за времето на любими групи, което не съм преживяла, щом мога да го преживявам отново така. Чрез най-хубавите срещи с Класа...

 

"Клас". Снимка Гергана Стойчева

"Клас". Снимка Гергана Стойчева

"Клас". Снимка Гергана Стойчева

Още снимки от концерта - в Галерията.

Сетлист от концерта на група "Клас", 19 април 2013 г., Интер Експо център, София

1. Тъгувам по теб
2. Тайнствена вселена
3. Небето е високо
4. Гълтам дим
5. Лошо момиче
6. Чай
7. Рози в дъжда
8. Бистра вода
9. Госпожа Емилия
10. Студен неон
11. Сини слънца
12. Тайна
13. Цветен сън
14. Диви коне
15. Кино
16. Сутринта
---
17. Последен танц
18. Река си ти

Гергана Стойчева - Нуша Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *