Клетка за сестрички в Сатирата

|

Рефлексии е рубрика за отзвук от случващото се в света на литературата и сценичните изкуства, сега.


 
Новата пиеса в Дръжавния сатиричен театър "Алеко Константинов" "Клетка за сестрички" е колкото нова, толкова и стара. Текстът на тази пиеса е началото на всичко свързано с това заглавие появило се впоследствие.
На 1 февруари 1973 в Париж премиерата на "Клетка за сестрички" (la Cage aux folles) от Жан Поаре се превръща в триумф. (Буквалният превод от френски е "клетка за луди", но тъй като в България това не се използва като израз за гейове, преводачът Иван Панев превежда заглавието като "Клетка за сестрички").
След колосалния театрален успех "Клетка за луди" е екранизирана през 1978 г. Филмът печели СЕЗАР за най-добър филм на годината, а Мишел Серо отнася наградата за най-добър актьор. Следва и "Златен глобус" за най-добър чуждестранен филм. След 1980 излизат още два филма от поредицата.
През 1983 г. Джери Хърмън прави мюзикъл по пиесата. Спектакълът е изигран 1761 пъти на Бродуей и печели 6 награди "Тони".
През 1996 г. режисьорът Майк Никълс осъществява американската кино-версия - "Клетка за птици", с участието на Робин Уилямс и Натан Лейн, по-позната на българската публика днес.
Сцена от Клетка за сестрички. Снимка © иво ХаджимишевНо спектакълът в Сатирата "Клетка за сестрички е оригиналът. С изключително добра режисура на Здравко Митков и сценография на Невена Кавалджиева. Написана в най-добрите традиции на френската текстуална комедия, пиесата е забавна и разкрива човешките взаимоотношения на героите без излишно преиграване.
А ето и сюжетът: Жорж (в ролята Веселин Ранков) и Албен (в ролята Валентин Ганев) са стабилна двойка. Живеят заедно от дълги години, отгледали са прекрасно момче, имат общ бизнес - Жорж е собственик на нощен локал, а Албен – звездата на шоуто... Всичко изглежда наред до момента, в който Лоран (Иван Радоев) – синът на Жорж не решава да се ожени и запознае семейството си с родителите на своята годеница. Това предизвиква същинска суматоха в живота на Жорж и Албен. Защото бъдещият тъст е строг пуритан с амбиции за политическа кариера и трудно би преглътнал сродяването с нежен травестит и неговия съмнително "мъжествен" партньор...
Актьорите в пиесата в никакъв случай не шаржират, не подиграват поведението на гейовете. Благодарение на безупречните качества на актьорите се предават преживяванията на героите. Особено атрактивен е слугата Жакоб (в ролята Алфредо Торес, студент от НАТФИЗ), който на моменти може би преиграва, но в крайна сметка такава е и ролята му.
Декорите също заслужават да бъдат отбелязани. Както сподели директорът на Сатиричния театър Рашко Младенов, това е най-скъпото производство за последните 7 години. Но си струва!
 
Пожелаваме продължителен и бляскав живот на този спектакъл! Официалната премиера е тази вечер от 19 часа на Голямата сцена, а следващите представления - на 29 март и на 5, 10 и 25 април.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *