Книга за човека

|
След дълго очакване най-сетне държа в ръцете си първта книга на Александра Заркова – „Щастието: Мисли и преживявания на психотерапевта”. Макар че книгата се вписва идеално в категорията „популярна психология”, тя далеч надхвърля границите на тази рамка. „Щастието: Мисли и преживявания на психотерапевта” е книга от Човека Александра за Човека-готов-да-се-променя.
Tекстовете говорят с езика на чистия, непосредствен житейски и професионален опит, на преживяванията, на емоциите и споделеността от срещата на психотерапевта с човека, който търси помощта му, за да открие своя път и как да го извърви така, че да му носи щастие.

Първа и втора част на книгата включват няколко въвеждащи текста, които ясно и кратко дават най-обща информация за развитието на психологията, за същността на психотерапията и най-важното – как авторката усеща и преживява работата си. Статиите в третата част обясняват същността, причините и последствията и лечението на някои от най-разпостранените психични разстройства – депресия, анорексия, булимия, паническо разстройства, обсесивно-компулсивно разстройство. Четвърта част е посветена на теми и въпроси, които вълнуват всеки, но сякаш рядко някой се осмелява да мисли задълбочено и да говори на висок глас за грешката и провала, за нормалното, за контрола и контролирането, за свръхамбициите и несъответните им възможности.

Пета част на книгата съдържа оосбено ценни текстове за детската психология: значението на първите седем години, за отношенията дете-родител и дете-учител, за това как проблемите на възрастните могат и влияят на децата. В шеста част са поместени отговори на въпроси, зададени на госпожа Заркова от читателите на различни списания и личния й блог. В последната седма част на книгата авторката споделя с читателя свои любими стихотворения и мъдри мисли, от които черпи вдъхновение.

Александра Заркова е завършила клинична психология и е специализирала когнитивно-поведенческа психотерапия. Преди да се отдаде на терапевтична работа е била директор на училище.

Интересно обстоятелство около появата на книгата е, че преди да бъдат публикувани на хартиен носител текстовете за пръв път са се срещнали с читателите в интернет пространството, а именно в блога на госпожа Заркова – http://az-therapy.blogspot.com Това дава пълно основание да причислим „Щастието: мисли и преживявания на психотерапевта” към новата за България, но придобиваща все по-голям попурлярност форма на издаване blook ( от blog+book) – книга базирана на блог.
 

Бистра ГеоргиеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *