Книжка четвърта от библиотека Благoлаж, или всеки мечкар своята мечка хвали

|
В навечерието на големия български празник Никулден излезе от печат книжка четвърта от библиотека “Благолаж”.
Нейни създатели са специалистите от Дома на хумора и сатирата в Габрово: съставители Венета Козарева и Татяна Цанкова, художествено оформление - Йорданка Койчева, а илюстрациите на Борис Димовски са от фонда “Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата.
Както подсказва и самото заглавие, сборникът е събрал веселите усмивки и остроумия на сладкодумците, участвали на 22 май тази година в ХІ Национална среща-наддумване “Благолаж”.
За първи път редакционната колегия на ДХС представя най-доброто от наддумването само няколко месеца след приключването му. Това стана възможно и благодарение на подкрепата на Съюза на ловците и риболовците в България, които пък неотдавна празнуваха своя голям юбилей. Ето как темата за ловците и риболовците стана основна тема и на наддумването. Съставителите не са се ограничили само в рамките на последното състезание, а са показали разказваческите умения на много други сладкодумни българи, изкушени от ловно-рибарската тематика. Така в новата книга ще проследим колко голям е интересът към славните, често измислени подвизи на ловци и рибари, как през години на остра политическа чувствителност на обществото и народните остроумци не се чуждеят и показват в репертоара си точно най-болезнените теми. Така “авторите” в книжката стават повече от 40 на възраст от 9 до над 90 години!
Любознателният читател на “Благолаж” ще намери хумористични истории от началото на миналия век и броеница от народни пословици и поговорки, пряко кореспондиращи с темата на наддумването. Сочни и точни, тези народни афоризми биха обогатили речта на всеки съвременник, биха я направили по-находчива и оригинална.
На последните страници на изданието съставителите предлагат част от “хумористичните вложения” в уникалната банка за вицове на Дома на хумора и сатирата. Тази “банка” съществува от няколко години и е своебразен диалог между Веселата къща и нейните посетители.
И за да не ни заподозрат, че всеки мечкар своята мечка хвали, накрая ще подчертаем: двадесет години след първата Национална-среща на сладкодумци в Габрово и в юбилейната година за почетния гражданин на Габрово Борис Димовски, четвъртата книжка на “Благолаж” е оформена с негови рисунки от фонда на Дома. Това е един малък жест на признателност към човека и твореца, направил толкова много не само за Габрово, за Дома и за популяризирането на габровския хумор, но и за националната ни култура. Така ценителите на българското четиво ще имат рядката възможност да се сдобият и с малък албум, носещ почерка на големия наш художник-сатирик.
 

Венета Георгиева- Козарева
Направление “Етнология”
Дом на хумора и сатирата в ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *