Кои са “рицарите на книгата” тази година

|

Александър Кръстев, "Аз чета"На 23 април (световният ден на книгата и авторското право) бяха връчени годишните награди на Асоциация „Българска книга“ – Рицар на книгата. Церемонията се състоя в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и  Методий“. Водещ беше миналогодишният рицар в категорията Електронни медии – радио и телевизия – Андрей Захариев, водещ на Денят започва в библиотеката по БНТ. Официални гости на тържеството бяха зам.- министъра на културата проф. Мила Сантова, зам.-министъра на образованието, младежта и науката г-жа Мариана Банчева, зам.-кмета по култура и образование д-р Тодор Чобанов.
В категорията Електронни медии – радио и телевизия  званието „Рицар на книгата” се присъди на Георги Ангелов, водещ на Денят започва с култура по БНТ.  Наградата (златна значка и почетна грамота) беше връчена от заместник-кмета на Столична община д-р Тодор Чобанов.

Почетният знак „Рицар на книгата” в категорията Печатни медии – вестници и списания тази година членовете на АБК присъдиха на Людмила Габровска, вестник „Монитор”. Наградата  беше връчена от Иван Матанов, първи зам.-главен редактор на вестник „Стандарт“, миналогодишен рицар в същата категория.

В категорията Интернет базирани медии тази година беше отличен Александър Кръстев за сайта „Аз чета”. Наградата беше връчена от Георги Грънчаров от блога  Библиотеката – отличен със същия приз през миналата година.

Статуетката „Рицар на книгата” в  категорията Политик ИЛИ общественик с най-голяма роля за развитието на бранша тази година беше връчена на г-жа Калинка Попстефанова (зам.-кмет по култура и образование в община Варна ) за личен принос в осъществяването и популяризирането на  проекта „Алея на книгата“ – Варна. Почетната статуетка беше връчена от зам.-министър  на образованието, младежта и науката,  г-жа Мариана Банчева.

Честито на новите рицари!

 По материали на АБККоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *