Кой ни дебне зад ъгъла?

|
Как се живее без капчица съвест, без всякакво чувство за вина или разкаяние, без ограничаващата загриженост за благополучието на най-близките хора? Американският психолог д-р Марта Стаут дава изчерпателен отговор на тези въпроси в своята интригуваща, алармираща и забележителна книга „Социопатът около теб” (ИК „Изток-Запад”).

Представете си, че студенокръвният съсед под вас, с когото никой не смее да се конфронтира, никога не се е борил със срама, без значение какъв егоистичен, мързелив, вреден или безнравствен акт е извършил. Представете си също, че той никога не е изпитвал вина. За него понятието „отговорност“ не означава нищо друго освен бреме, което другите като че ли приемат безусловно, като наивни глупаци. Може би не ви изглежда такъв човек? Ами ако той притежава способността да скрива от другите, че психологическият му строеж е радикално различен от техния? Ако се замислите малко повече над последното, ще установите, че това не е никак трудно, като се има предвид, че съвестта е универсална сред човешките същества и прикриването на факта, че някой не притежава съвест, не изисква почти никакви усилия.

Социопатът около теб” се занимава с разнообразен набор от подобни персонажи, които са напълно освободени от вътрешни ограничения, а тяхната невъзпрепятствана свобода да правят само това, което им харесва, без никакви угризения на съвестта, е удобно невидима за света. Колко извратен може да бъде умът на един социопат е въпрос с повишена трудност, чийто възможни отговори ни разкрива д-р Марта Стаут в книгата си. Тя цитира действителни случаи и лица, с които се е сблъсквала в дългогодишната си кариера като психолог. Стряскащата и дори зловеща истина е, че такива хора има навсякъде около нас. Ние се разминаваме с тях на улицата, седим до тях в автобуса, редим се на опашката в супермаркета, а те ни наблюдават безмълвно и незабелязано. Още по-шокиращ е фактът, че въпреки живота в периферия, който тези хора сами са си избрали, те имат може би по-висок коефициент на интелигентност от нас, както и студена страст, която не търпи никоя от обичайните нравствени или правни задръжки... „Социопатът около теб” обаче не само разкрива света на хората с психични отклонения, но и дава инструкции как да се предпазим от тях.

*

Умовете се различават повече от лицата!” Волтер
 

По материали на "Изток-Запад"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *