Коледен концерт в Париж

|
На 21 декември 2006 година в залата на българското посолство в Париж нашата сънародничка от Бургас, клавирната педагожка и общественичка Рада Чомакова ще изнесе самостоятелен клавирен концерт пред живеещи във френската столица българи.
Програмата включва две сонати от Бетховен, едната от които Апасионата, Балада №1 от Шопен и две пиеси от Владигеров из опус 15 – Есенна елегия и Прелюд.
„Щастлива съм, че имам възможност да се изявя в Париж и да съм там по Коледните празници сред близки и приятели.” – изрази чувствата си по повод предстоящото събитие Чомакова.
Преди отпътуването за Франция тя ще вземе участие в празничния Никулденски концерт на филхармонията като солист с неизвестно на бургаската публика произведение – „Българска Черноморска рапсодия” от Хайнц Хекман, след което на 16 декември в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” ще свири Апасионата в памет на своята първа учителка Иванка Бояджиева – Караджова.
„За мен изпълнението на Апасионата, е важно и по още една причина. Аз поех обещание да изсвиря всичките 32 сонати на Бетовен пред бургаските почитатели на музикалното изкуство. С Апасионата сонатите, представени от мен в родния ми град, ще станат 18” – сподели пианистката.
Друга, изключително отговорна част от плановете й е подготовката на шестима от нейните тринайсет ученика в Музикалната гимназия за конкурса за немска и австрийска музика, който ще се проведе в края на април в Бургас.
Преди дни Чомакова се завърна от едно успешно пътуване до Баден-Баден, където проведе курс – пети по ред от създаване на Дружеството за съвременна музика „Кореспонденции – Бургас – Баден-Баден”. В него, освен германски, взеха участие и български ученици.
Педагогическите си ангажименти Рада Чомакова съчета с клавирни изпълнения в Ращат, където свири на така наречения „хаус концерт”, организиран от семейство Рахел в техния дом. Тя изпълни две сонати от Бетовен, в това число – Апасионата, изсвирена за първи път от нея, и Клавирно трио от Форе с Дора Енчева – цигулка и Здравка Гюнтер – виолончело.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *