Коледният концерт на Класик ФМ радио

|
На 22 декември в зала "България" се състоя коледният концерт, организиран от Класик ФМ радио.
Като част от цикъла „Концертмайсторите” Георги Черкин, и Оркестърът на Класик ФМ радио с диригент Лучано ди Мартино представиха творби на Ференц Лист - Унгарска рапсодия №4; Концерт за пиано и оркестър №1 в ми бемол мажор; Концерт за пиано и оркестър №2 в ла мажор; Унгарска рапсодия №1.
Георги Черкин е един от най-изтъкнаните наши млади пианисти, който завладява публиката с брилянтна техника и експресивно изпълнение. През последните години е награждаван с престижни награди за принос в развитието и популяризирането на културата в страната като “Кристална Лира”, “Златен век”, “Златно перо” и др. Победител е на международните конкурси “Панчо Владигеров” в Шумен, Premio Sassari в Италия и “Млади музикални дарования” в София.
Активната му концертна дейност през миналия сезон включва редица рецитали в Берлин, Варшава, Париж, Прага и др., като през този период изпълнява с голям успех в зала “България” Концерт за пиано и оркестър N.1 (Чайковски) със Софийската филхармония и Концерт за пиано и оркестър N.2 и N.3 (Рахманинов) с Оркестъра на Класик ФМ радио.
Диригентът Лучано Ди Мартино започва професионалната си кариера през 1996, като гост-диригент на Хамбургския симфоничен оркестър, Филхармонията на Баден-Баден, Симфоничния оркестър на Солинген, Операта в Рига, Софийската опера, Оркестър “Симфониета” на БНР, Новосибирската опера, Фестивалния оркестър на Вила Адриана, Рим, Международния симфоничен младежки оркестър в Италия.
От 2000 до 2004 е главен диригент и музикален директор на Държавна опера Стара Загора, където осъществява значителен репертоар от италиански опери и симфонични произведения.
БНТ и БНР записват и разпространяват няколко големи музикални събития с негово участие, между които концертите с цигуларите Максим Венгеров и Уто Уги и концерта, посветен на 90-та годишнина от рождението на Борис Христов.
Ди Мартино е дирижирал спектакли и концерти с български певци с международна известност като Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Калуди Калудов, Дарина Такова, Орлин Анастасов, Петер Данаилов, Марияна Пенчева и Юлиан Константинов.
В България дирижира често Софийски фестивален оркестър и Оркестъра на Класик ФМ радио.
Участвал е като гост-диригент и в Софийската, Пловдивската, Варненската и Бургаската опера и на Фестивала “Емил Чакъров”.
През юни 2006 в София бе изпълнен под негово диригентство “Реквиемът“ на Верди в памет на Гена Димитрова.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *