“Колибри” издава Милорад Павич, Филип Рот и Алън Гинзбърг

|
Издателство "Колибри" издаде новата книга на Милорад Павич "Уникат" в превод на Жела Георгиева. Книгата е 224 страници, на цена от 14 лв.

Заедно с почитателите на нетрадиционния талант на Милорад Павич екипът на издателство "Колибри" скърби за смъртта на човека и писателя, обогатил световната литература с произведения като "Хазарски речник", "Последна любов в Цариград", "Пейзаж, рисуван с чай", "Вътрешната страна на вятъра", "Другото тяло".
По случай наближаващите празници в книжарницата на "Колибри", на ул. "Иван Вазов" № 36 в София се предлага 50 % коледно намаление на албуми за изкуство, архитектура, дизайн и хоби на английски език.
В рамките на месец декември се очакват още две заглавия от "Колибри":
На 16 декември - „Призракът излиза“ от Филип Рот, превод - Венцислав К. Венков, 348 страници, 16 лв.
На 14 декември - „Вой“ от Алън Гинзбърг, двуезично издание, 152 страници, формат 165 х 230, превод Владимир Левчев, 18 лв.
Няма поет в американската литература след Уолт Уитман, чиято книга да се е продала в по-голям тираж от „Вой и други стихотворения“ на Алън Гинзбърг. Макар и да не е получавал престижни литературни награди, Алън Гинзбърг преди смъртта си е най-известният жив американски поет. Роден на 3 юни 1926 г. в Ню Джързи, недалеч от Манхатън, той учи в престижния Колумбийски университет, след което скита из Америка и по света, работи в търговския флот, като мияч на съдове, в редакция на списание. Събира се с Уилям Бъроуз и други звезди на битническото поколение.
Гинзбърг е прототип на герой в култовия роман „По пътя“ на другия прочут битник и негов приятел – Джек Керуак.
Издава първите си книги през 1956 г. в „Сити Лайтс“, издателството на поета Лорънс Фърлингети в Сан Франсиско, с предговор на големия поет У. К. Уилямз. За тази книга Гинзбърг е даден под съд за „неморално“ съдържание. Но съдебният процес само подсилва славата на младия поет, който се превръща в политическа фигура. По-късно е икона и на хипи поколението, на контракултурата от 60-те. Той понякога изпълнява стиховете си със собствен съпровод на странни инструменти или заедно с Боб Дилън или Пол Макартни. „Първата мисъл – най-добрата мисъл“, т.е. „джазовата“ спонтанност – това е основният поетически принцип на Алън Гинзбърг. До края на живота си (1997 г.) поетът преподава в будисткия институт „Наропа“ и живее в скромен апартамент в Манхатън, Ню Йорк.

Владимир Левчев е роден през 1957 г. в София. Завършва английска гимназия (1976) и изкуствознание в Художествената академия в София (1982). Работи като редактор и преводач на поезия в издателство „Народна култура“ (1982–1990). Oт януари 1989 г. издава забраненото независимо списание „Глас“, член е на изпълнителния комитет на „Екогласност“. След 1990 г. работи като заместник главен редактор на „Литературен вестник“ и главен координатор на Свободно поетическо общество. През 1994 г. заминава за САЩ, където преподава литература и творческо писане в няколко университета и български език към Държавния департамент и издава три стихосбирки на английски език. Oт есента на 2007 г. e асистент-преподавател по литература в Американския университет в Благоевград. Автор е на 13 стихосбирки, два романа – „Крали Марко: Балканският принц“ и „2084-та“, както и множество статии. През 2007 г. публикува „Кой сънува моя живот“ – том с негови избрани стихове, писани между 1977 и 2007 г., а през 2009 г. излиза „Любов и смърт“. Владимир Левчев е преводач на български на поезията на Алън Гинзбърг, Т. С. Елиът, Одисеас Елитис, Стенли Кюниц, религиозната поема „Бхагавадгита“ и др.
 

По материали на издателство "Колибри"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *