„Колибри” представя новото издание на „Шегата”

|
Получихме следната информация:
Cover-ShegataАко се интересувате от творчеството на една от най-величавите фигури на съвременната литература, споделете вечерта на 1 април с нас! В деня на шегата, навръх рождения ден на Милан Кундера, ще отбележим новото българско издание на „Шегата” - неговия първи роман.

Шегата” (превод на българското издание: Васил Самоковлиев) е публикуван на чешки през 1967 г., на английски излиза две години по-късно. Сам по себе си сюжетът е гигантска шега, един абсурден и провокативен за времето си разказ за дехуманизацията и обезличаването на човека в рамките на авторитарната държава. Именно в този роман Кундера прокарва мотива за самотата и изолацията, който бележи атмосферата на цялото му творчество. Само че „Шегата” не е приет на шега - предизвиква истински скандал в Чехия.

Действието на романа започва през 1948 г. и проследява една лична история като свидетелство за произвола и безумието на тогавашния политическия режим. Заради няколко присмехулни изречения върху пощенска картичка, адресирана до приятелката му (текстът се прицелва в глуповатата преданост и „оптимизма на масите”), животът на Лудвик се преобръща. Той е изключен от университета и е изпратен в дисциплинарна рота да копае въглища в мина. После времето минава, спомените му се преплитат, лошите се оказват не толкова лоши, добрите не толкова добри, а младите изобщо не се интересуват кой от оцелелите от въпросната авантюра е жертва и кой палач.

В едно от редките си интервюта, дадено през 1968 г. на френски език, Кундера описва живота в Чехия в онези години като „трагична гротеска”. „Все си мислех, че съм написал любовен роман, а хората го възприеха като политически”, казва Кундера за „Шегата”. Освен ако не се шегува.

В рамките на събитието на 1 април ще бъде прожектирано въпросното интервю с Кундера от 1968 година. Светлозар Желев, известен като ревностен почитател на творчеството на чешкия писател, ще представи новото издание на „Шегата”. Ще говорят: Ани Бурова (бохемист) и Добромир Григоров (кундерист).

Откъси от книгата ще прочетат: Светлозар Желев, директор на НЦК (на български език), Катерина Хуртаева, директор на Чешкия център в София (на чешки език), Пиер Гийме - културен аташе на Франция в България (на френски език).

Очакваме ви!

Присъединете се към събитието във фейсбук


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *