Колко шантави са шантавите ви дни?

|
На 6 май по кината в София тръгва българският игрален филм “Шантав ден”. Създателите му са преминали през много шантави дни в очакване на премиерата на филма по кината. Затова с право могат да кажат, че всеки край е едно ново начало – философия, която винаги помага след един шантав ден.
През този шантав ден едно младо момиче - загубва работата си, приятеля си и възможността да помогне на най-близкия си човек – нейния дядо. По всички изглежда, че може би настъпва краят... Но в същия този ден, тя намира нещо много ценно – нова любов, която поставя едно ново начало!
За мнозина самата мисълта за правене на български игрален филм е шантава идея. За други, преминаването през шантави абсурди и постигането на една цел е шантаво приятно изживяване. Със сигурност актьорският състав на филма е преминал през доста шантави дни. Шантави, защото за младата актриса Весела Казакова това е третият филм, в който участва през 2004 г, защото за любимия на много поколения актьор Коста Цонев, това е първото участие във филм след 1993 г., защото за режисьорката Силвия Пешева, това е нейният дебют, защото за сценографката Ванина Гелева, това е първо участие в киното, защото композиторът Божидар Петков работи в нов ритъм и с нов ентусиазъм.
Шантав, защото всеки може да се идентифицира със случващото се във филма. Без преувеличения, всеки има шантави дни, дни, в които всичко сякаш върви не накъдето ни се иска и е приятно, когато в крайна сметка установиш, че всичко шантаво е трябвало да се случи, за да намериш онова, което истински търсиш.
Весела Казакова в “Шантав ден” е висока, слаба, с мургав тен и черна коса, чувствителна, художник по професия и по душа. За ролята си във филма Казакова споделя: “Този “шантав ден” за мен продължи един месец и аз вече не съм същата...и никога няма да го забравя.” Коста Цонев, който се превъплъщава в ролята на дядото, обича музиката, виното, домашното си коте и внучката си. За ролята си Коста Цонев казва: “По-добре щури, отколкото банално нормални!”
Разказът на филма е шантаво приятен и забавен. Неусетно те пренася в шантавостта на случките на екрана и не усещаш как изведнъж, е дошъл краят. Един шантаво приятен филм, с шантави събития, които обаче са толкова шантаво близки до живота ни, че в крайна сметка, си казваме: “Да, и аз съм имал много такива шантави дни!”
За шантавата приятност на “Шантав ден” говорят наградите, които е получил досега:
- Награда на името на Въло Радев за ярък режисьорски дебют и наградата на СБФД на ХХVІ фестивал на българския игрален филм “Златна роза”, гр. Варна – 2004 г.
- Награда за най-добър оператор на български филм от VІІІ-мия Международен София филм фест, 2004 г.
- Награда за операторски дебют на ІV-тия национален фестивал за операторско майсторство в памет на Димо Коларов “Златното око”, гр.Попово – 2004 г.
- Награда за операторско майсторство на ХХІХ-тия международeн фестивал за телевизионно творчество “Златната ракла”, гр.Пловдив – 2004 г.
Филмът е участвал в конкурсната програма на ХХ-тия Международен кинофестивал в гр.Троя, Португалия и на Международния филмов фестивал в гр.Хайфа, Израел – 2004 г.
“Шантав ден” е продукция на Геополи ООД, Българска национална телевизия и Бояна Филм ЕАД, с подкрепата на Национален филмов център.
 

По материали на ROI CommunicationsКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *