Комедия от Гогол в Сатиричния театър

|
Първата премиера за сезон 2005/2006 в Сатиричния театър е комедията “Картоиграчи”.
Едноактната пиеса, считана за последната творба на Гогол, е поставена в камерната зала от режисьора Богдан Петканин, познат на зрителите и с “МамаТаткоКучетоиАз”. Преводът също е дело на режисьора, а сценографията е на младата Габриела Иванова.
Гогол започва работа върху “Картоиграчи” през 1836 година, но комедията е дописана едва през 1842. Първата премиера на пиесата е на 5 февруари 1843 в Москва, където е изиграна в една вечер с “Женитба” и според спомените на съвременниците е приета много добре от публиката. Това не е мащабна творба, нито пък комедия, която да взриви публиката с остроумна размяна на реплики или скечове. Самият режисьор я определя като “гоголевска комедия, нито комедия на нравите, нито на ситуацията, използвана за много режисьорски матрици”. Опитал се е да извади на преден план психологическата нишка на текста и постановката набляга предимно на психологията, начина на живот и мислене на хората, които живеят на ръба на един вид авантюризъм, какъвто се явява комарът. С “Картоиграчи” Гогол няма за цел да проследи етапите от протичането на една игра на “банк”, а прави дисекция на мозъка на един комарджия, който е принуден да взима решения и да действа за части от секундата, тъй като ситуациите се менят със страшна скорост.
Сюжетът на пиесата е построен на принципа на класическото “ужилване”. В провинциален хотел пристига запаленият мошеник – комарджия помешчикът Ихарьов със слугата си Алексей. Преди него там вече се е настанила компания от страстни картоиграчи, които се опитват да му вземат парите, но с няколко трика Ихарьов успява да ги измами. Те признават неговото майсторство и му предлагат да действат заедно, като по този начин увеличават шансовете си да “оскубят” наивните си жертви. В хотела е отседнал и старият помешчик Глов, който бърза да се завърне при домашните си и категорично отклонява всякакви опити да бъде примамен към играта. Но синът му, Глов младши, който не среща бащинско разбиране за единствената си мечта да стане хусар, е натоварен да движи всички дела и да разполага с всички капитали на стария след неговото заминаване. Компанията комарджии само това и чака и примамва младежа към масата с картите. Оттук нататък започва едно голямо надхитряне и надлъгване, докато накрая не стане ясно кой всъщност е жертвата на алчността и хазартната страст. Блестящо се справят с ролята си Иван Бърнев (Ихарьов) и Пламен Димитров (Алексей), на когото просто му отива да играе персонажи от пиесите на руски класици – да не забравяме чудесното му представяне в “Победата на Мишин”. Макар и кратко, присъствието на Димитър Манчев (Глов – старши) на сцената е ярко и запомнящо се, а и останалите актьори от този изцяло мъжки състав се превъплъщават великолепно в шайка мошеници, които могат да се срещнат през всяка епоха и във всяка държава.
Гледайте следващото представление на “Картоиграчи” на 25 ноември на сцената на камерната зала.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *