Композиторът Стефан Димитров с награда “Маестро Димитър Вълчев”

|
На 16 май в София се състоя тържествената церемония по връчването на наградата “Маестро Димитър Вълчев” за оригинална авторска музика от български композитор към премиерно представление. Тази година наградата получи композиторът Стефан Димитров за музиката му към спектакъла на Маргарита Младенова “Плебей по рождение”.
Всяка година връчването на наградата се провежда в Сатиричния театър по традиция, създадена от директора на Сатирата – Рашко Младенов. Поради ремонта на Сатиричния театър, церемонията по връчване на наградата и представянето на наградения спектакъл „Плебей по рождение” се състояха на сцената на Народния театър. Тази година наградата се връчва за седми пореден път. Наградата (специална грамота, юбилейният диск на маестро Вълчев “Една българска роза”, мемоарната му книга “Другата струна”, книгата “Маестрото: Димитър Вълчев за себе си и другите за него”, както и 1000 лв.) връчиха сестрата на композитора, проф. Лили Вълчева, и първият удостоен с почетният диплом – композиторът Любомир Денев.
Фондацията “Маестро Димитър Вълчев” е учредена през 1998 г. за популяризиране и насърчаване на българските композитори да създават оригинална музика към сценични произведения без ограничения на жанровете и видовете продукция, както и за популяризиране и разпространение чрез различни форми на творчеството на композитора Димитър Вълчев. Една от основните дейности на Фондацията е връчването на наградата “Маестро Димитър Вълчев”, което се извършва ежегодно в навечерието на рождения ден на Маестрото (3 юли). Всеки театрален сезон експертно жури, в чийто състав влизат двама композитори, писател-драматург, театровед и музиковед, посещава премиерните спектакли с оригинална музика от български композитор. В края на сезона се извършва номинация и се гласува наградата.
Досега са удостоени с наградата следните композитори:
- Любомир Денев за музиката му към спетакъла “Алис в огледалния свят” в театър София и балета “Хомо луденс” - сезон 1998-1999;
- Румен Тосков за музиката му към спектакъла на Пант-данс Театъра “Теменужена пролет” - сезон 1999-2000;
- Георги Андреев за музиката му към спектакъла на Нешка Робева “Два свята” - сезон 2000-2001;
- Владимир Джамбазов за музиката му към спектакъла “Алхимикът” в Театър 199 – сезон 2001-2002;
- Румен Бальозов за музиката му към спектакъла “Един куфар живот” в Тетър в къща и Развигор Попов за музиката му към детските спектакли “Бабината питка”и Червената шапчица” в Театър Възраждане - сезон 2002-2003;
- Асен Аврамов за музиката му към спектакъла :”Есен на село в Народния театър и Хайгашод Агасян за музиката му към детския спектакъл : „Умник над умници, юнак над юнаци” в Младежкия театър - сезон 2003 – 2004.
 
След официалната церемония имахме възможност да видим и самия спектакъл “Плебей по рождение”. За него писахме преди това в “Словеса”.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *