Конкурсът на името на Петя Дубарова излъчи победители за девети път

|
На 12 май 2005 г. в Бургас, родния град на Петя Дубарова, жури в състав: председател поетът Георги Константинов и членове Патриция Николова – поетеса, Петя Александрова – поетеса, Венда Райкова – поетеса и Керана Ангелова – писателка, прочете и обсъди представените за конкурса творби от 315 участници.
Журито присъди Голямата награда – пластичен знак, диплом и 80 лв на Мария Петрова Василева от София - ученичка в 11 клас на Американския колеж. Победителката беше безспорният фаворит на журито и се наложи над останалите участници със зрелостта на поетическото си писане.
Макар в едно от стихотворенията си да твърди, че: “... от другата страна на замръзналото стъкло/ утрото е различно, по-свежо от книгите”, софийското момиче е от рядката, все по-рядка порода на мъдрите хора, които понякога си признават: “Крия книга с песни в скута си.”
Бургазлийка спечели първата награда за поезия (диплом и 60 лв.). Тя се казва Елена Буланова и е 15-годишна ученичка в Природо-математическата гимназия “Акад. Николай Обрешков”.
Първата награда за проза (диплом и 60 лв.) отива отново в Американския колеж в София. Щастлива да я получи беше 17-годишната Дена Попова.
Вторите награди (диплом и 40 л.) също останаха в Бургас и София. Спечелиха ги - за проза 17-годишната Калия Омарчевска от ПГМКР “Св.Никола” от морския град и за поезия 18-годишната Илина Георгиева от 127 СОУ в столицата.
И за да няма този път изключения от правилото, 17-годишният Васил Петров от София получи от журито за трета награда за мерена реч диплом и 30 лв, а 17-годишният Мирослав Александров от ПМГ “Акад. Н. Обрешков” “обогати” трофеите на бургазлии. Васил Петров получи и наградата на сп. “Родна реч”, а наградата на в-к “Гимназист” взема 17-годишният Михаил Борисов от Каварна.
Поощрения, дипломи и предметни награди получиха още десет средношколци – Гергана Бонева - Пазарджик; Вероника Бузова – Сандански; Тихомира Панайотова – Пловдив; Антония Йовчева – Русе; Надежда Кръстева - Велико Търново; Радослав Клисуров – Карнобат; Кирил Русев - Нова Загора; Лилия Буюклийска – Русе; Маноела Гюмова - Бургас и Ангелина Атанасова - Ямбол.
На церемонията по връчването на наградите присъстваха Мария и Стайко Дубарови, родителите на незабравимата бургаска поетеса, както и много гости: писатели, приятели на участниците в конкурса, преподаватели и студенти в Бургаския свободен университет, който тази година беше домакин на изявата.
 

К. ВълчеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *