Конкурсът на фондация “Развитие” за нов роман отбеляза юбилея си с премиери

|
На 8 ноември в "Червената къща" бе отбелязана десетата годишнина на старта на конкурса за непубликуван български роман на фондация "Развитие 21".
Представени бяха и току що издадените книги - победители от последното издание на конкурса - „Тъй както мъж целува жена, която обича" на Петър Денчев и „Планът на Париж" на Кристин Юрукова (виж репортаж от обявяването на наградите).
Доц. Бойко Пенчев прочете изнесе дълга, но съдържателна лекция, в която направи обзор на отличените и издадените от фонд "Развитие" през годините 18 роман. Бойко Пенчев изтъкна факта, че основните теми в издадените романи са любовта и спасението, обърна внимание и на тенденцията творбите, които получават награди, да стават все по-четивни. Доцентът отбеляза, че българският писател все още трудно владее регистъра на комичното, което по думите му е важен елемент в романите. Надяваме се пълният текст на изложението му скоро да бъде публикуван.
Водещ на вечерта беше Милослав Йосифов - редактор на новите книги и главен редактор на Нюз.бг. За конкурса говориха и Александър Александров (председател на фондация "Развитие 21"), както и тримата членове на журито. Кристин Юрукова и Петър Денчев също казаха по няколко думи за отличените со романи и за себе си.
Председателят на журито проф. Ивайло Знеполски обърна внимание, че това е един по-различен конкурс, тъй като е за нов, непубликуван ръкопис и отговорността за оценяващите е много по-голяма.
Георги Господинов подчерта три основни акцента от последното издание на конкурса - децентрализацията (повечето от участвалите автори живеят в провинцията), участието на много непознати имена, дебютиращи автори, пишещи за първи път роман, и обръщането на авторите към себе си, разказването на повече лични истории. Той заяви също, че в България издателите все още не рискуват с нови български автори - „работи се само с 10-15 имена".
Според Алек Попов конкурсът на практика е един голям workshop, в който журито се стреми да види нещата, които наистина си струват и призна, че е оптимистично настроен за бъдещето на стойностните литературни текстове.
Официално бе обявено и началото на поредното издание на конкурса за непубликуван роман. Авторът на един от тях ще спечели голямата награда, която е издаване на ръкописа, статуетка и 5 000 лева.
Журито остава в същия състав - проф. Ивайло Знеполски (председател) и писателите Георги Господинов и Алек Попов.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *