Конкурс Балкански художници 2004

|
Днес, 07 октомври, на пресконференция в БТА официално беше обявен международният конкурс за реалистична живопис „Балкански художници 2004“.
 
ИДЕЯТА
Международният конкурс за реалистична живопис е уникален за Балканите и цели да се превърне в традиция. Идеята на проекта е да бъдат събрани и показани творбите на едни от най-талантливите съвременни художници на Балканите в областта на реалистичната живопис и да подкрепи културния обмен между Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора, Турция.
Инициативата се провежда с подкрепата на Президентството, МВнР и Министерството на културата на Република България.
Конкурсът се организира за първи път в България и е по идея на бизнесмена Арбен Хавальов, кинорежисьора Рангел Вълчанов и скулптора Велислав Минеков.
 
ОРГАНИЗАТОРИ
Арбен Хавальов
33 годишен, роден в с. Абланица, област Благоевград. Бизнесът му е в областта на дизайна и проектирането, компютърните услуги, консултантската дейност в областта на счетоводството и юридическото обслужване. Някои от неговите фирми са „Нобиле“ ЕООД, „Галлери Арбен“ ЕООД, „Арби-компютърс“ ЕООД. Спонсорира социални и културни проекти. Проявява специални интереси към изобразителното изкуство.
 
Рангел Вълчанов
Рангел Вълчанов е един от най-изявените български кинорежисьори. Привърженик на авторското кино. Творчеството му е свързано с авангардни тенденции в съвременното българско киноизкуство. Сред най-популярните му филми са „На малкия остров“, „Слънцето и сянката“, „Вълчицата“, „Следователят и гората“, „Лачените обувки на незнайния войн“, „Немирната птица любов“ и др. Рангел Вълчанов e носител на орден „Стара планина“ I степен (1999).
 
Велислав Минеков
Доц. Велислав Минеков е завъшил Лицея за изящни изкуства и Националната художествена академия в София. Специализирал е в Художествената академия в гр. Хамбург, Германия. От 1994 година е доцент в НХА, София. Участвал е и е награждаван в международни конкурси в Германия, Италия, България, Мароко, Ливан, Бразилия и САЩ. Велислав Минеков е член на СБХ, секция „Скулптура“; Съюза на кинодейците; Професионалния съюз на художниците в Германия; почетен член е на „Европейския център за скулптура и реставрация в камък“ в Бавария, Германия.
 
Агенция Прима
Агенция ПРИМА е създадена през 1998 г. и е една от водещите ПР агенции на българския информационен и рекламен пазар. Агенция ПРИМА е полезен партньор при разработването, внедряването и прилагането на интегрирани маркетингови и комуникационни стратегии, които да подпомогнат и гарантират по-добрата външна и вътрешна комуникация, изграждането на позитивен имидж и ангажиране с определена социална позиция. Агенция ПРИМА предлага нa своите клиенти и партньори нестандартни решения в областта на маркетинга, фирмената идентичност, стратегическото и медиа планиране, кризисен ПР. Агенция ПРИМА има богат опит в организирането и провеждането на събития в областта на културата и изкуството.
 
УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ
Всеки автор участва с 5 картини в областта на реалистичната живопис, с размер на платната до 2 м. Авторите участваха със снимки на творбите, които бяха изпращани по имейл или по пощата.
 
УЧАСТНИЦИ
Срокът за подаване на заявките за участие беше до 30 септември 2004 год.
До момента са заявили участие 191 художници: България — 102, Македония — 11, Сърбия и Черна гора — 28, Босна и Херцеговина — 7, Гърция — 17, Румъния — 10, Турция — 7, Албания — 9.
Най-възрастният участник е български художник — на 90 години.
 
ЖУРИ
Проф. Чавдар Попов, проф. Божидар Бояджиев, проф. Греди Асса, Сули Сеферов, доц. Георги Лозанов
 
ПОБЕДИТЕЛИ
Журите ще допусне до финалния кръг по един автор от държавите, участващи в конкурса. Всеки един от номинираните художници ще бъде представен на финалния кръг на конкурса с 3 от изпратените свои картини. Всички картини на финалистите ще бъдат откупени за галерията на конкурса. Цената, на която ще бъде откупена всяка картина, е 1000 евро. Авторите — финалисти ще бъдат обявени в средата на месец октомври 2004 година.
Всички номинирани художници ще бъдат в България за тържествена церемония по награждаването на победителите, която ще се състои през месец ноември. Оценените картини ще бъдат представени на изложба в София.
 
НАГРАДИ
Ще бъдат връчени три награди:
Първо място — 3000 евро
Второ място — 2000 евро
Трето място — 1000 евро
 

По информация на Агенция ПримаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *