Конкурс по ораторско майсторство на японски език

|
На 15 април (събота) т. г. от 15 ч. в Големия салон на БАН в София ще се проведе ХІІ конкурс по ораторско майсторство на японски език.
Конкурсът се организира от Посолство на Япония в Република България и Международна фондация “Св. Св. Кирил и Методий” със съдействието на JICA/JOCV – България, Японската фондация и с финансовата подкрепа на Японска авиокомпания ANA - клон Франкфурт, Асоциация Фукуяма-България, Асоциация Хирошима-България, Асоциация Япония-България и Японския клуб в София. Входът е свободен.
И тази година в ораторския конкурс сили ще премерят шестнайсет участници, разделени в две групи – начинаещи и напреднали, които ще демонстрират ораторските си способности и резултатите от досегашното си обучение по японски език. Всяко изказване е в рамките на 3 минути, а тематиката на подготвените речи е изключително разнообразна. Участниците в конкурса изучават японски език в 18-то СОУ “Уилям Гладстон” в София (8 души), Софийския университет “Св. Климент Охридски” (3 души) и Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” (3 души), Стопанската академия в Свищов “Д. Ценов” (1) и Шуменския университет (1).
От всяко едно ниво ще бъдат излъчени по трима победители, които ще получат грамоти от Н. Пр. Коичиро Фукуи, Посланик на Япония в България и други интересни награди. За победителя от ниво напреднали е подготвена специална награда – 3-седмична екскурзия в Япония, осигурена от спонсорите на конкурса.
 
Данни за броя на изучаващите японски език в България за 2005 г.
Софийски университет, Секция “Японистика”     50 души
Великотърновски университет, Японски център     33 души
Стопанска академия в Свищов, (СИП)     11 души
18 СОУ “Уилям Гладстон” в София 127 души
(От учебната 2005/2006 г. в 18 СОУ бяха създадени 2 паралелки с изучаване на японски език, в които в момента се обучават около 50 първокласници)
Софийски университет, Вечерен курс по японски език към секция “Японистика”     31 души
Общо:     302 души
     
Освен тези официални цифри, интерес към въвеждането на обучение по японски език в средния курс са показали гимназии в Русе, Варна и др.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *