Константин Павлов с голямата награда на името на Христо Г. Данов

|
Поетът Константин Павлов е тазгодишният носител на голямата награда "Христо Г. Данов" за големия му принос към българската поезия и драматургия и към развитието на гражданското общество у нас. Наградите бяха връчени на 9 юни в Пловдив.
Другита двама номинирани за голямата награда бяха проф. Ивайло Знеполски – за приноса му в осмислянето на новите процеси в изкуството, литературата и културата през последните двадесет години и Лилия Сталева – за преводите й на класическа и съвременна френска литература.
В останалите категории бяха отличени:
- Българска художествена литература: Екатерина Йосифова за стихосбирката "Нагоре надолу" (издателство "Факел") (вижте критика за книгата).
- Преводна художествена литература: Лиляна Минкова - за превода на"Дванайсетте стола" от Иля Илф и Евгений Петров (изд. "Фама") и за цялостната й дейност в областта на превода от руски, френски и немски език.
- Хуманитаристика: Йордан Велчев за книгата за Пловдив "Градът, или Между Изтока и Запада XIV-XVII век" (издателство "Жанет-45").
- Изкуство на книгата: Тодор Варджиев за изданието "Обичам Ви, Благославям Ви! Четирите дни на папа Йоан Павел II в България", както и за цялостната му работа в областта на дизайна на книгата.
- Издание за деца: Издателство "Фют" за цялостна издателска продукция за деца.
- Книгоразпространение: Bard.bg - електронната книжарница на издателство "Бард"
- Представяне на българската книга: Петко Тодоров за рубриките във вестниците "Сега" и "Стандарт".
- Библиотеки и библиотечно дело: Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе.
- Електронно издаване и нови технологии: Виктор Любенов - за сайта за слепи хора BezMonitor.com.
Национална награда "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура се определя от Националния център за книгата при Министерство на културата и туризма и Община Пловдив. Учредена е през 1999 г. от Министерство на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на "Европейски месец на културата". Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума - 5000 лв. за голямата награда и 2500 лв. за останалите категории.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *