Концертът на Ангелов и Ешкенази

|
На 6 декември в зала «България» дуото Ангелов – Ешкенази представи четири Моцартови сонати.
Музикалното събитие бе в рамките на цикъла «Концертмайсторите», организиран от Класик ФМ радио.
Пианистът Людмил Ангелов и цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази изсвириха Соната в ми минор, Соната във фа мажор, Соната в до мажор и Соната в ми бемол мажор. Перфектното им и вдъхновено изпълнение дълбоко развълнува публиката, която ги аплодира дълго и не ги остави да слязат от сцената, преди да изпълнят два биса с композиции на Гершуин.
През изминалия сезон именитото дуо представи цикъл от четири концерта в различни градове на Испания и Холнадия и издаде нов компактдиск с три от сонатите за пиано и цигулка на В.А. Моцарт. Този албум е третият съвместен проект на музикантите след двата успешни компактдиска с музика от руски композитори и Гершуин.
Роденият във Варна пианист Людмил Ангелов понастоящем живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо. Носител е на редица награди от престижни международни конкурси и е изнасял рецитали, концерти с камерна музика и е солирал с всички български и много реномирани чуждестранни оркестри, под диригентството на музиканти от ранга на Лорънс Фостър, Джеймс Диприйст, Жан-Бернар Помие, Марк Андре, Джордж Пехливаниан, Жосеп Понс, Педро Халфтер, Енрике Гарсия Асенсио, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Владимир Гяуров, Росен Миланов и др.
За Веско Ешкенази един от най-разпространeните ежедневници в Кралство Холандия - "De Telegraafе" пише, че е "брилянтен цигулар" - след интерпретацията му на Първия цигулков концерт от Шимановски с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Ешкенази е негов концермайстор от началото на сезон 1999/2000. Концертният сезон 2005/2006 бе изключително наситен с ангажименти за цигуларя. Едно от най-открояващите му изпълнения бе на Цигулковия концерт от Дворжак с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам под диригентството на сър Колин Дейвис.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *