Концертът на Куул енд дъ Генг

|
Улових се напоследък, че повечето ми ревюта за концерти са положителни и хвалебствени. Отдавна чакам възможност да напиша отрицателен репортаж за някой концерт. И ето че снощи ми попадна възможността… да призная пред себе си, че докато в България продължават да се случват концерти като този на Kool & The Gang, няма да имам шанс да напиша такова.

Лично аз не съм виждал зала 1 на НДК така препълнена, развълнувана и огнена. Не можах да преценя колко правостоящи има на пътеките, защото седящите също скочиха още с появата на фънки-груви корифеите. Как да седиш на такъв концерт? Хората получиха това, за което викаха с пълен глас – високо-каратово шоу, изпипано до най-малкия детайл, поднесено с много любов от истинските легенди на фънка и соула – Куул и неговата банда.

Много може да се говори и пише за този забележителен ансамбъл. Създаден от братята Робърт „Куул” Бел – бас и Роланд Бел – тенор саксофон, супер-оркестърът вече четири десетилетия се радва на бомбастичен успех в класациите и в сърцата на феновете. Освен че имат изключителен усет към хита и комерсиалната мелодия, Kool & The Gang са страхотни инструменталисти и често вплитат сложни джазирани сола под изкусителния ритъм. Комбинацията от майсторски фънк и соул с елегантен поп и диско привкус е рецептата за коктейла, без който не минава нито едно парти. Безбройните хитове на бандата отдавна са се превърнали в емблема на радостта от живота и лудешкото забавление, а и много от нас са открадвали по някоя целувка на фона на чувствените балади на Куул и Компания. Заради неповторимото си сценично шоу и изключителното инструментално майсторство групата е добила легендарен статус навсякъде по света и нас. Българската публика обича групата и го показа по най-добрия начин – с непрестанни танци и овации.

Бандата не щадеше нито сили, нито хитове и градусът на настроението бе в своя пик. Въпреки дъждовното време навън, в зала 1 царуваше жегата на купона с “Get down on it”, “Hollywood Swinging”, “Open Sesame”.
Всички от групата дадоха най-доброто от себе си, като не спираха да танцуват по сцената. Дори поканиха момче и момиче от залата за импровизиран „лимбо" танц.
Изпълнението на легендарната “Cherish” – една от най-изтънчените и мъдри балади, които поп-музиката е раждала някога, разтопи жежката енергия от танцувалните хитове в усмихната замечтаност.

След близо час и половина музикантите напуснаха сцената с поклон и очаквано се надигна такъв рев от овации и скандирания, че високия таван на зала 1 (нашата национална гордост) се смъкна поне метър по-ниско. За бис Kool & The Gang оставиха най-големия си хит “Celebration”. Химн на изкуството да се радваш на живота, на всяка преживяна минута, подарен ни на една банда от професионалисти, които владеят това изкуство до съвършенство. А ние ще се научим…

Концертът на Kool & The Gang, който закри пролетния Sofia Jazz Peak, без съмнение бе едно най-успешните и добре приети музикални събития в жанра за годината.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *