Концертът на Томаш Станко: джаз магия

|
Магьосниците в съвременния джаз са твърде малко. Онези особени, вглъбени чародеи, със странен поглед навън и навътре, опитомили нотите и настроенията. Те са способни да дирижират емоции, природни и самородни стихии с лекота. И чрез своя инструмент. И видимият, и невидимият.
Много е трудно да пиша за срещата си с такъв магьосник. Ето, седя пред дигиталния бял лист и не ми идват подходящи думи да обрисувам усещането за зимна приказка, което валя над нас в зала България на 14 май.
Томаш Станко е музикант, роден в Полша. Именит, стар, опитен, признат и възхваляван. Не са рядкост сравненията с Майлс Дейвис заради мекия тон, "отворения" подход към композицията и хармонията, и способността да придава на всяко свое изпълнение онзи вълшебен рисунък, който сякаш въздейства на слушателите отвъд сетивата. Освен това Томаш Станко е един от онези джаз магьосници.
И неговото изкуство се излива отвъд всяко едно клише, влива се в теб и ти позволява да погледнеш през мекия воал право в душата на музиката. и да се почувстваш богат от този единствен взор. От това вперване. Томаш Станко гостува у нас по покана на фестивала Джаз+.
Младите полски музиканти от квартета му (Марчин Василевски - пиано, Славомир Куркиевич - бас и Микал Мишкиевич - ударни) смаяха не само с фантастичното си майсторство, но и с импровизационната си смелост, и дирижирани почти телепатично от полския маестро му помогнаха да нарисува странни, мрачни и красиви картини в трептящия въздух пред сцената... Пред нас.
Ще опитам да опиша свиренето на Станко... В музикален аспект:
С тромпета си той дари тишината с глас, направи противоречията още по-лъжовни, сънуваните грехове - още по-примамливи, мекотата по-осезаема, твърдостта по-сломима. Богатата палитра на настроения в чувствителността на музиканта, изкусно преплетена из стенанията на неговия инструмент бе силна глътка за публиката. Преглътнахме. И бяхме омагьосани.
Без съмнение това е един от най-прекрасните камерни джаз концерти в България досега. Цветовете се случиха на сцената, раздвижиха се и родиха истина. А е толкова рядко и толкова прекрасно да излезеш пълен с истина от концерт.
Благодарим на Джаз+ и им (си) пожелаваме още.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *