Концерт за Деня на българските будители

|
На 31 октомври Общонародното сдружение “Мати Болгария” организира шествие, завършило в зала 1 на НДК с голям концерт, посветен на Деня на българските народни будители.
Концертът започна с изпълнения на ученически хор с мажоретки (явно подходящ за празника български елемент). След това Петър Константинов, председател на "Мати Болгария", каза няколко встъпителни думи с особен патос за “всенародната българска велика вечерня”. “Денят, който ни свързва с необятната българска духовна вселена от времето на Св. Климент Охридски, първоучителят български, през славното време на Св. Цар Борис, на първите книжовници, на царете-просветители, на бунтовниците и духовниците от нашето Възраждане, на блестящата плеяда български национални революционери, на строителите на нова България до създателите на съвременната духовност и култура на българския народ” се казваше в словото му за Деня на будителите. Последваха изпълнения на хор “Гусла”, хор “Бодра смяна”, Софийски духов оркестър, ансамбъл “Филип Кутев”, балетно студио “Красимира Колдамова”, певицата Лушка Тонева и Струнен състав “Пламък”. Особено трогателен беше първокласникът Димитър Ковачев, който изрецитира (успешно на третия опит) вазовото “Аз съм българче”. Сред публиката имаше много ученици и млади хора, но преобладаваха по-възрастните, които възторжено ставаха на крака при почти всяка песен. При “Един завет” и “Шуми Марица” дори очаквах да замаршируват, но се размина.
Посрещането на Деня на българските народни будители се празнува за шестнадесети път. Възстановен е през 1989 г. от “Мати Болгария”.
Всички изпълнители на сцената... Снимка © Мартин МитовКонцертът завърши с изпълнение на “Многая лета”, в което участваха всички.
По същото време в зала 10 на НДК беше представена книгата на Евтим Евтимов "Между огън и вода". А във фоайето е изложението "Писмена" на издателство "Захарий Стоянов". Празниците на българските будители в НДК продължават и утре – вижте програмата и заповядайте. Вход свободен!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *