Концерт за трио, бас и магия

|
На 20 октомври 2008 година в Зала 1 на НДК в София се състоя грандиозният концерт на триото SMV – Стенли Кларк, Маркъс Милър и Виктор Уутън. Концертът бе в рамките на ежегодния фестивал Sofia Music Jam 2008, а групата пристигна в България по покана на София мюзик ентърпрайсис.
Музикалното събитие започна вместо в обявения на билетите начален час 20:00, в 22:15 часа. Това по никакъв начин не намали удоволствието на публиката, запълнила докрай Зала 1. Търпеливо изчакахме музикантите да си направят саунд-чека, а бурните аплодисменти при излизането на сцената на тримата виртуозни бас китаристи разтърсиха сградата. Публиката представляваше една любопитна смес от хора на различни възрасти – от хора със съвсем побелели коси през младежи, за които песните на N*SYNC са стари парчета, до съвсем малки деца, които, независимо от късния час, изслушаха целия концерт.
А концертът беше страхотен! Като компенсация за закъснението Стенли, Маркъс и Виктор, в рамките на два часа, изнесоха нагледен урок по джаз. Звученето на трите бас китари се допълваше прекрасно от барабаните на Дерико Уотсън и кийборда на Федерико Пеня. Импровизациите, играта с ритъм и музикални похвати беше невероятна. Изключителната химия между музикантите наелектризира всички в залата.
В края на изпълнението „Milan” от дебютния им албум “Thunder” публиката стана на крака да аплодира невероятното изпълнение на Стенли Кларк на контрабас. Изпълненията на този инструмент бяха като магия - в един момент имах чувство, че освен контрабаса, който задава някаква мелодия, има и още барабани и перкусии, а всъщност беше само контрабасът – истинско вълшебство!
В полунощ, когато музикантите обявиха последно изпълнение, бурните аплодисменти успяха да ги извикат отново на сцената за бис – няма какво повече да се каже от това, че публика, седяла да чака два часа появата на изпълнителите и съпреживяла с тях още два часа концерт, има още сили, енергия и не се е наситила на неописуемото великолепие, което те поднасят, а напротив, сякаш заредена от него, продължава да иска още и още...
След отзвучаването на последните акорди и бавния път по среднощните софийски улици се настанява убеждението, че това бе един от най-добрите концерти за годината. Концерт едновременно на световни имена от джаз сцената, силни индивидуалности, неподражаеми, уникални музиканти, и в същото време на една истинска група, на съвместна работа и хармония, които създават музиката с главно "М" и гравират спомени и емоции в сърцата на всеки, докоснал се до творчеството на триото магьосници.
 
 
Триото се събира случайно преди година по време на връчването на наградите “Bass Player Live” в Ню Йорк. Стенли Кларк получава специалната награда за цялостен принос, а Милър и Уутън се качват на сцената да го поздравят. Невероятната химия и звучене на трите бас китари, с които изправят на крака публиката в залата, вдъхновява музикантите да създадат триото SMV. През януари 2008 г. те записват дебютният албум “Thunder”, който включва 13 композиции, наситени с фънки настроение, музикален вкус и виртуозни изпълнения. При записването на албума участват легендарните пианисти Чък Кърия и Джордж Дюк, тромпетистът Майкъл Стюарт и 21-годишната певица Антоанет Клинтън. На 15 август 2008 г. в Кливланд, САЩ стартира световното им турне, което ще завърши на 30 октомври в Мадрид.
 

Мария КостадиноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *