Концерт за четири чела, барабани и хеви метъл

|
Втори юни 2006 година бе ден, изпълнен със събития, много от които се случваха на музикалната сцена в столицата.
“Апокалиптика” свири в зала “Христо Ботев” над час и половина и докара до екстаз феновете си, наброяващи около 1500 човека. Може би име от такава величина би трябвало да събере повече публика, но предвид концерта на финландците в Каварна на 1 юни, цифрата е доста добра.
След незабравимото гостуване на бандата през 1999 година в София и Пловдив музикантите отново доказаха недостижима класа. Звукът беше повече от добър, а визията – перфектна. Не едно женско сърце се разтуптя при появата на чернокосия Perttu Kivilaakso и русия Eicca Toppinen, които през цялото време не престанаха да се разхождат по сцената (да, с челата!), да мятат гриви (в почти хореографски построен синхрон) и да изстрелват тайфуни от емоция към прегрялата зала. А изпълнението им бе зашеметяващо. Група, която няма вокал и използва само виолончела и барабани – това просто звучи статично. Но “Апокалиптика” буквално разтърсиха залата и “статично” е последното нещо, което би изплувало в съзнанието на феновете при спомена за концерта.
Финландците откриха с “Path”, разбира се, без гласа на вокалистката на Guano Apes, но това изобщо не навреди на въздействието на парчето, непосредствено последвано от “Master Of Puppets” – и залата вреше и кипеше. Сетлистът бе изключително силен, включваше композиции от “Cult”, “Reflection” и последния им албум - “Apocalyptica”. Изненадващо след “Betrayal” последва “Nothing Else Matters”, вокали - цялата зала. За радост на мнозина от публиката момчетата изсвириха “Struggle” и малко след това другото лирично парче “Bitter Sweet”. И после не се спряха: “Seek And Destroy”, “Prologue”, “Creeping Death”, за да завършат с “Inquisition Symphony”. Първият бис бе “Enter Sandman” и веднага след това “Hall Of The Mountain King” – интересно е да се чуе как изцяло класическата творба на Григ звучи в стилистиката на хеви метъла, при все че е изсвирена с класически инструменти.
Зад барабаните седеше перфектния Mikko Siren, а четвърти челист бе Antero Manninen, бивш член на бандата, отдал се понастоящем на кариера в симфоничен оркестър.
Последното, което изпълниха финландците, бе “Seemann” и концертът завърши, въпреки че залата продължаваше да се тресе от подскачанията и виковете на феновете.
За съжаление публиката нямаше възможността да чуе предварително обявените подгряващи групи, поради възникнал технически проблем. Което доведе и до повече от два часа чакане пред входа на залата – обявеният за 19:30 ч. концерт започна към 22 ч. При все неприятните неуредици, едва ли има човек, който да не е останал зашеметен от изпълнението на “Апокалиптика”, а без съмнение хората, отишли в “Христо Ботев” просто за да чуят финландците, за този час и половина се превърнаха в почитатели на музиката им.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *