Концерт на американските легенди от “Jag Panzer”

|
На 8 ноември за пръв път на българска сцена - в клуб “Fans” пред изключително малобройни свои почитатели се представи американската група “Jag Panzer”.
Мястото на събитието бе мъничко, може би с цел да създаде уютна и задушевна обстановка, но музикантите със сигурност не бяха очаквали да свирят на такава сцена. Нито пред толкова малко фенове – около стотина, но за сметка на това наистина качествени. “Jag Panzer”, които в съседна Гърция с лекота събират няколко хиляди почитатели по концертите си, дойдоха в България в рамките на настоящето си турне. Подгряваща група бяха пловдивчаните “Crossfire” – много млади и много талантливи музиканти, които изсвириха няколко авторски парчета и кавъри. Малко след като те се оттеглиха от сцената, съпроводени от одобрителни аплодисменти, на сцената излезе легендарната американска формация и не слезе от там близо два часа. Музикантите свириха професионално и в същото време излъчваха страхотно настроение. Контактът с публиката не секваше (до голяма степен това бе неизбежно при калибъра на клуба) и сценичното им поведение и присъствие бяха заразяващи. Откриха вечерта с “Fate’s Triumph”, изсвириха и класиките “The Mission (1943)” и “Chain of Command”, парчета от новия си албум “Casting the Stones”, както и по-стари неща. Въпреки известни забележки относно качеството на озвучаването, може да се твърди, че почитателите на американския пауър метъл се насладиха на една изключителна вечер.
Специално за “Словеса” основателят и основен композитор на формацията Марк Бриоди сподели, че се чувства много добре в страната ни, отказа да разкрие подробности около новия албум на групата, освен че ще е концептуален и на въпроса как възприема правенето на музика в контекста “изкуство ли е метълът или просто начин да си прекарваш добре времето”, отговори: “За мен си е забавление, но да, определено е и изкуство. Занимавам се с това от доста дълго време и смея да твърдя, че знам как се прави качествена музика. За почитателите ни това определено е изкуство, но за мен си е главно забавление. Когато пиша музика, не ме е грижа колко ще продаде албумът ми, а дали дадена песен ми харесва или не. За мен метълът е единствената музика, в която можеш да направиш всичко – имаме песни с флейти и акустични китари, както и такива с двукасови барабани и тежки китари. С другите музикални жанрове не е така – не можеш да правиш класическа музика с метъл китара, нито пък да свириш мазно кънтри с дисторшън, метълът крие в себе си голям творчески потенциал. В нашето творчество аз мога да използвам всеки инструмент, който си пожелая. Мога да пиша за какво ли не, за всяка тема – нямам ограничения в това отношение – и това е страхотно. Да, определено метълът има място в световната култура!”


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *