Концерт на бургаския бард Христо Граматиков

|
На 17 април салонът на читалище "Николай Хайтов" в София събра приятели и почитатели на авторската песен и на поета с китара от Бургас Христо Граматиков.
Той беше представен от поета и също бард Димитър Христов - Председател на читалището и основен организатор на вечерите на авторската песен в него. Роден на 11 юни 1947 г. в Поморие, Христо Граматиков е завършил "Автоматизация" в Москва и "Стопанско управление" в Бургас. Има издадени две стихосбирки - "Оловни мрежи" (1988) и "Слънчево пристанище" (2005), аудиокасета "Довиждане, момчета" (1996), компакт диск "Старо корабно въже" (2003), книги с песни - "Алегро Сентенциозо" (2004) и "Homo Anhialus", която в момента е под печат. Специално за този авторски концерт Христо Граматиков беше донесъл няколко бройки от новата си книги и присъстващите бяха първите, които се запознаха с нея. Христо Граматиков има и много преводи от руски на редица автори, сред които Роберт Рождественски (издадени в книгата "Несъвместимост" през тази година), Евгений Евтушенко, Гамзатов, Вознесенски и др., превеждал е песни на Висоцки, Окуджава и други руски бардове. Редовен участник е в срещите на поетите с китара и фестивалите - в Ловеч, Шумен, Казанлък и др. Той е и инициатор, основен двигател и летописец на т. нар. "Кръг на барда" в Бургас, който всеки месец организира представяния на бардове в града. "Кръгът на барда" още издава книги, изнася концерти и популяризира бардовото изкуство.
В своя авторски концерт Христо Граматиков включи разнообразни по тематика и звучене песни. Някои от тях са с остро социално послание, други са нежни и лирични. Присъстващите имаха възможност да чуят и някои от неговите стихотворения, както и песни на Висоцки на руски и български език.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *